Tropisk tre i gulv

Planlegger du å legge nytt gulv? Da bør du ha i bakhodet at flere gulvmaterialer som selges her til lands stammer fra regnskogen.

En kvinne ser på et større utvalg parkett i en butikk.

VÆR OBS: Sjekk om akkurat den tresorten du vil bruke når du legger nytt gulv er fra regnskogen eller ikke.

Enten du er på jakt etter parkett, heltregulv eller skipsgulv, bør du være oppmerksom på at gulvet kan være laget av en truet tresort. I Norge selges det imidlertid et begrenset utvalg av tresorter fra regnskogen, og Regnskogfondet har derfor plukket ut de vanligste slik at du kan unngå å kjøpe død regnskog.

Når det gjelder parkett er merbau den mest solgte tropiske tresorten i Norge. Andre eksempler på tropiske tresorter som brukes i parkett, skipsgulv og heltregulv er meranti, mahogni, doussie, teak, eukalyptus, rosewood, iroko, ipé og wenge.

Bli regnskogvokter! Ikke tråkk på regnskogen.

Gode alternativer

Regnskogfondet anbefaler at du heller finner gode og nordiske alternativer, som eik, bjørk, alm, ask og lønn. Ubehandlet er disse nordiske tresortene lysere enn tropisk tømmer i fargen, men disse kan oppnå en mørkere farge ved damp eller røykbehandling.

De kan også lakkes, oljes eller beises for å oppnå ønsket farge. Hvis du finner tropisk tømmer i butikken, kan det hende forhandlerne unnskylder det med at tømmeret kommer fra plantasjer og ikke regnskog. Det kan også hende du får høre at tømmeret er sertifisert, for eksempel FSC-merket.

Sertifisert ikke godt nok

Regnskogfondet anbefaler at man unngår alt tropisk tømmer, uavhengig av om det kommer fra plantasjer eller er sertifisert. Plantasjer er nemlig en av hovedårsakene til at regnskog ødelegges, i tillegg til vanlig tømmerhogst.

Hvis du kjøper laminatgulv kan du derimot være trygg på at du ikke går til anskaffelse av tømmer fra regnskogen, siden laminat aldri er laget av ekte tre.

Vi har sjekket norske gulvforhandlere i flere år i forbindelse med tømmerkampanjen vår. De fleste av de store gulvleverandørene har stanset salget av tropiske tresorter, men mange mindre, enkeltstående forhandlere og nettbutikker selger fortsatt mye av det.


​ TIPS OSS!

Send oss tips på Facebook, Twitter eller på epost solveig@regnskog.no hvis du finner tvilsomme tresorter i butikken.

Se opp for disse tresortene:

  • Merbau: Merbau er en tresort som hogges i regnskogen i Sørøst-Asia, hovedsakelig Indonesia og Malaysia. Merbau står på den internasjonale ”rødlista” over truede arter, hovedsakelig på grunn av omfattende tømmerhogst.
  • Meranti: Stor familie med trær som vokser i Sørøst-Asia. Benyttes blant annet til hagemøbler, kryssfiner, terrassegulv og annet utemateriale. En rekke varianter er trua.
  • Mahogni: Vokser i tropiske områder i Amerika og Karibia, og benyttes blant annet til møbler og kjøkkenbenker. Flere av variantene er trua.
  • Doussie: Vokser i tropisk Afrika, og benyttes til parkett. Flere av variantene er trua. Kalles også afzelia.
  • Teak: Vokser opprinnelig i tropisk skog i Burma, Thailand, India og Laos, men dyrkes også på plantasjer flere steder i verden, særlig i Indonesia. "Naturteak" har generelt betydelig bedre kvalitet enn plantasjeteak. Benyttes blant annet til båtdekk, innredning, kryssfinér, møbler og dører.
  • Eukalyptus: En rekke treslag som er mye benyttet på plantasjer i tropiske strøk. Benyttes blant annet i papirindustri, hagemøbler og diverse møbler.
  • Rosewood/Palisander: Ulike varianter vokser i tropiske områder i hele verden og en rekke varianter er også truet. Benyttes blant annet til gulv.
  • Iroko: Truet tresort som vokser i tropisk Afrika, f.eks Kongo. Benyttes til parkett, kjøkkenbenker, dører og båter.
  • Wenge: Vokser i tropisk Afrika, for eksempel Kongo og Kamerun. Benyttes blant annet i kjøkkenbenker, parkett, senger, sofabord og andre møbler. Er en truet tresort på grunn av omfattende hogst.
  • Ipé: Treslag fra Sør-Amerika, som blant annet benyttes til terrassegulv og utemøbler. Også kalt lapacho og brasiliansk valnøtt. (Handroanthus spp. Tidligere regnet som Tabebuia spp.)