Tropisk tre i hagemøbler

Hvis du ønsker å bevare regnskogen i sommervarmen, må du holde tunga rett i munnen. Flere forhandlere og butikker selger nemlig hagemøbler laget av tre fra regnskogsland.

TROPISK: Hagemøbler laget av teak er kanskje fine å se på, men ødelegger regnskogen.

Enten du er på jakt etter nytt hagebord, sittebenk eller et splitter nytt utendørsgulv til balkongen din bør du sjekke merkelappen ekstra nøye. Kanskje er ditt nye hagemøbel laget av en tresort fra regnskogen.

Hjelp oss å bevare regnskogen hele året.

Tresortene du bør være ekstra oppmerksom på er teak, merbau, akasie og eukalyptus.

Sertifisering ikke godt nok

Hvis du finner tropisk tømmer i butikken, kan det hende forhandlerne unnskylder det med at tømmeret kommer fra plantasjer og ikke regnskog. Det kan også hende du får høre at tømmeret er sertifisert, for eksempel FSC-merket.

Regnskogfondet anbefaler at man unngår alt tropisk tømmer, uavhengig av om det kommer fra plantasjer eller er sertifisert. Plantasjer er nemlig en av hovedårsakene til at regnskogen ødelegges, i tillegg til vanlig tømmerhogst.

Det finnes alternativer

Dersom du ikke vil ødelegge regnskogen kan du blant annet kjøpe hagemøbler laget av nordiske tresorter, som furu og eik. I tillegg er ymse møbler av rotting (rattan), plast, stål og aluminium tilgjengelig på markedet. Du kan også vurdere å kjøpe brukte hagemøbler. Eller aller best: Ta godt vare på de hagemøblene du allerede har.


TIPS OSS!

Send oss tips på Facebook, Twitter eller på epost solveig@regnskog.no hvis du finner tvilsomme tresorter i butikken.

Se opp for disse tresortene:

  • Merbau: Merbau er en tresort som hogges i regnskogen i Sørøst-Asia, hovedsakelig Indonesia og Malaysia. Merbau står på den internasjonale ”rødlista” over truede arter, hovedsakelig på grunn av omfattende tømmerhogst.
  • Teak: Vokser opprinnelig i tropisk skog i Burma, Thailand, India og Laos, men dyrkes også på plantasjer flere steder i verden, særlig i Indonesia. "Naturteak" har generelt betydelig bedre kvalitet enn plantasjeteak. Benyttes blant annet til båtdekk, innredning, kryssfinér, møbler og dører.
  • Eukalyptus: En rekke treslag som er mye benyttet på plantasjer i tropiske strøk. Benyttes blant annet i papirindustri, hagemøbler og diverse møbler.
  • Akasie: Vokser i tropisk Asia og Australia. Akasieplantasjer er en av hovedårsakene til at regnskogen ødelegges i Indonesia, landet hvor regnskogen forsvinner fortest. Brukes blant annet i papir, parkett og hagemøbler.