Tropisk tre i møbler

Skal du fornye hjemmet, eller kanskje bare skifte ut den gamle lenestolen? Da bør du huske på at flere norske møbelbutikker selger møbler laget av tropiske tresorter.

Stue med møbler laget av mørkt tre.

PASS PÅ: Mørke tresorter i møbler kan ofte stamme fra regnskogen.

Enten du er på jakt etter ny bokhylle, en fin skjenk eller en lenestol bør du sjekke merkelappen ekstra nøye. Kanskje er ditt nye møbel laget av en truet tresort fra regnskogen.

Sertifisert er ikke godt nok

Av og til er hele møbelet laget av tropisk tømmer, mens andre ganger er det bare deler av det som bordben, stolben eller bunnen på senga. Tresortene du bør være ekstra oppmerksom på er wengé, mahogni, teak, akasie og eukalyptus.

Hvis du finner tropisk tømmer i møbelbutikken, kan det hende forhandlerne unnskylder det med at tømmeret kommer fra plantasjer og ikke regnskog. Det kan også hende du får høre at tømmeret er sertifisert, for eksempel FSC-merket.

Vi anbefaler at man unngår alt tropisk tømmer, uavhengig av om det kommer fra plantasjer eller er sertifisert. Plantasjer er nemlig en av hovedårsakene til at regnskog ødelegges, i tillegg til vanlig tømmerhogst.

Dette gjelder også gummitre, eller hevea, som i økende grad dyrkes på plantasjer som fortrenger regnskog.

Flere norske møbelkjeder er blitt undersøkt gjennom Regnskogfondets tidligere tømmerundersøkelser, og vi håper at også møbelbransjen vil skjerpe seg slik som byggevare, gulv- og kjøkkenbransjen har gjort.

TIPS OSS!

Send oss tips på Facebook, Twitter eller på epost solveig@regnskog.no hvis du finner tvilsomme tresorter i butikken.

Se opp for disse tresortene:

  • Wenge: Vokser i tropisk Afrika, for eksempel Kongo og Kamerun. Benyttes blant annet i kjøkkenbenker, parkett, senger, sofabord og andre møbler. Er en truet tresort på grunn av omfattende hogst.
  • Mahogni: Vokser i tropiske områder i Amerika og Karibia, og benyttes blant annet til møbler og kjøkkenbenker. Flere av variantene er trua.
  • Teak: Vokser opprinnelig i tropisk skog i Burma, Thailand, India og Laos, men dyrkes også på plantasjer flere steder i verden, særlig i Indonesia. "Naturteak" har generelt betydelig bedre kvalitet enn plantasjeteak. Benyttes blant annet til båtdekk, innredning, kryssfinér, møbler og dører.
  • Eukalyptus: En rekke treslag som er mye benyttet på plantasjer i tropiske strøk. Benyttes blant annet i papirindustri, hagemøbler og diverse møbler.
  • Akasie: Vokser i tropisk Asia og Australia. Akasieplantasjer er en av hovedårsakene til at regnskogen ødelegges i Indonesia, landet hvor regnskogen forsvinner fortest. Brukes blant annet i papir, parkett og hagemøbler.