Tropisk tre i instrumenter

Skal du kjøpe gitar, fiolin eller andre musikkinstrumenter? Unngå disse tresortene.

Mørk brun kassegitar liggende på svart bakgrunn

SØT MUSIKK: Spill på lag med regnskogen - kjøp en regnskogsfri gitar.

Kanskje fikk du med deg at fabrikken til det legendariske gitarmerket Gibson ble ransaket av politiet som var på utkikk etter ulovlig tømmer. Det skjedde både i 2009 og 2011. Gibson var mistenkt for å bruke ulovlig regnskogstømmer i gitarene sine.

Grønne gitarer

Gitarer er nemlig én av instrumentgruppene som ofte inneholder regnskogstømmer. Gjengangere er tresortene ibenholt, palisander/rosewood og mahogni. Det er gjerne gripebrettet som er laget av en hard og tropisk tresort, men også andre deler kan være laget av ødelagt regnskog.

Det er fullt mulig å bygge gode gitarer, både elektriske og akustiske, med gran, ikke-tropisk sedertre, lønn, ask, or, valnøtt, kirsebærtre eller andre nordiske tresorter.

Den norske gitarbyggeren Øystein Husemoen beviser dette med sin regnskogsfrie gitarserie Norwegian Wood Series.

Strykeinstrumenter

Fioliner, celloer og kontrabasser er ofte delvis laget av regnskogstømmer. Hoveddelen av instrumentene lages tradisjonelt av gran (lokket) og lønn (resten av «kroppen»), men gripebrettet lages som regel av den hardere og mer eksklusive tresorten ibenholt (bl. a. Diospyros crassiflora).

Det samme gjelder stemmeskruene. Ibenholt er en truet tresort.

Noen bruker også ipé (Tabebuia spp.), en samlebetegnelse på flere tresorter som finnes på lista over truede og sårbare arter. Rosewood brukes i stemmeskruene på noen instrumenter.

Det er rom for mer eksperimentering med materialer i strykeinstrumentbransjen, men det har blitt gjort vellykkede forsøk med karbonfiber i gripebrettet.

Buer

Buer til strykeinstrumenter lages nesten alltid hovedsakelig av den truede tresorten pernambuco (Caesalpinia echinata), også kalt Brazilwood, som kommer fra den brasilianske regnskogen. Tresorten er oppført på Appendix II til CITES-avtalen og handelen med den er derfor sterkt regulert.

Noen mener at buer laget av karbonfiber er et godt alternativ til buer av pernambuco.

TIPS OSS!

Send oss tips på Facebook, Twitter eller på epost solveig@regnskog.no hvis du finner tvilsomme tresorter i butikken.

Straffbart å importere ulovlig hogget tømmer

Norge har fra mai 2015 innført samme regler som EU når det gjelder handel med tømmer og tømmerprodukter. EUs tømmerforordning gjør det straffbart å kjøpe tre og treprodukter som man ikke kan bevise kommer fra lovlig hogst.

Det er de bedriftene som importerer inn til EU/EØS-området som har ansvaret for å gjennomføre risikovurderinger for å sikre at produktene kommer fra lovlige kilder. Selv om denne forordningen er et potensielt viktig verktøy for å forhindre handel med ulovlig tropisk tømmer, er den dessverre ikke ettiltak for å bekjempe miljøskadelig og ikke-bærekraftig hogst, da lovlig hogst ikke nødvendigvis er bærekraftig.

Regnskogfondets råd til deg som skal kjøpe instrumenter

  • Kjøp brukt hvis du kan. Å kjøpe gammelt og brukt er uproblematisk.
  • Kjøper du nytt bør du lete etter instrumenter uten regnskogstømmer.
  • Hvis du får bygget et instrument spesielt til deg, så kan du stille krav om at trevirket som brukes ikke kommer fra regnskogen. Oppfordre instrumentmakeren til å tenke nytt og prøve ut miljøvennlige materialer.

Bli regnskogvokter! Spill på lag med regnskogen.