Om Regnskogfondet

Regnskogfondet er en norsk organisasjon som ble stiftet i 1989. Vi jobber for å redde regnskogen.

For å sitere visjonen vår: “Regnskogfondet jobber for en verden der miljøet er beskyttet og menneskerettighetene er oppfylt. Vår kjernevirksomhet retter seg mot de områdene der disse to globale kampene krysser hverandre: I regnskogene.”

Slik jobber vi

Vi samarbeider med rundt 50 organisasjoner i seks regnskogland i Amazonas, Sentral­-Afrika og Sørøst-Asia. Dette er miljø-­ og rettighetsorganisasjoner som jobber tett med lokalsamfunn i regnskogen.

Målet: Å styrke lokalbefolkningens bruksrettigheter til skogen og deres muligheter til å leve et godt liv i regnskogen­ på egne premisser. Vi ser at der lokalsamfunn får rettigheter til regnskogen, blir den stående.

I Norge arbeider vi for å:

  • øke engasjementet for regnskogen
  • forhindre at norsk politikk og norske næringsinteresser bidrar til å ødelegge den
  • styrke politikk og praksis som bevarer den.

Våre inntektskilder og nettverk

Regnskogfondets arbeid for å bevare regnskogen og sikre rettighetene til urfolk og andre skogavhengige lokalsamfunn blir gjort mulig gjennom generøs støtte fra enkeltpersoner, utvalgte selskaper, private stiftelser og offentlige myndigheter.

Våre regnskogsvoktere og andre støttespillere gir jevnlige bidrag til arbeidet. Vi har langsiktige samarbeidsavtaler med noen få utvalgte selskaper, som Fortum og Rema 1000.

Vi mottar også støtte fra stiftelser som Bezos Earth Fund, Hans Wilsdorf Foundation, Rainforest Trust, Ford Foundation, Good Energies Foundation, The Climate Land Use Alliance (CLUA), Sobrato Philanthropies, Wildlife Conservation Society (WCS) og The Rainforest Fund.

Selve ryggraden i vårt samarbeid med rundt 50 partnerorganisasjoner i seks sentrale regnskogsland blir sikret gjennom flerårige avtaler med NORAD (avtale), Norges internasjonale klima- og skoginitiativ (KoS- avtale) og Utenriksdepartementet gjennom avtaler med de norske ambassadene i Jakarta og Brasília (avtale).

Vi har fem norske organisasjoner som medlemmer: Norges Naturvernforbund, Natur og Ungdom, Miljøagentene, Utviklingsfondet og Framtiden i våre hender.


Innsatsen vår nytter

Regnskogene hogges ned mens du leser dette. Men det er heldigvis ikke bortkastet å gjøre noe; målrettet og langsiktig innsats nytter! Her er noen eksempler på gode resultater vi har oppnådd:


Sting og Raoni snakker sammen og smiler.

SUPERDUO: Superstjernen Sting og indianerlederen Raoni møttes igjen, 20 år etter at de la ut på turnéen som skulle forandre livet til dem begge.

Slik ble vi til

I november 1987 reiste superstjernen Sting inn i Xingu­territoriet i Brasil hvor han møtte indianerlederen Raoni for første gang. Møtet skulle forandre livet til dem begge. Raoni kjempet en desperat kamp for å stanse raseringen av Amazonas og Sting var svært preget av å ha sett endeløse områder med ødelagt skog.

Kayapo­lederen og megastjernen bestemte seg for å forene krefter: Denne galskapen skulle stanses.

I 1989 ga Sting sin nye venn en talerstol, da han tok Raoni med seg på en verdensomspennende turné. Samme år ble Rainforest Foundation International stiftet av Sting og hans kone Trudie Styler. Nordmenn fikk også høre om Raonis kamp for regnskogen og engasjementet som fulgte førte til opprettelsen av Regnskogfondet i Norge. I dag er vi den største av de nasjonale avdelingene av Rainforest Foundation og har søsterorganisasjoner i USA og Storbritannia.

Vi redder regnskogen sammen med regnskogvokterne våre. Vil du hjelpe oss?