Adform Tracking Pixel

Om Regnskogfondet

Regnskogfondet er en norsk organisasjon som ble stiftet i 1989. Vi jobber for å redde regnskogen, og vi er blant de beste i verden på akkurat det.

Stjernehimmel over en yanomami-landsby i Brasil.

For å sitere visjonen vår: “Regnskogfondet jobber for en verden der miljøet er beskyttet og menneskerettighetene er oppfylt. Vår kjernevirksomhet retter seg mot de områdene der disse to globale kampene krysser hverandre: I regnskogene.”

Slik jobber vi

Vi samarbeider med over 70 organisasjoner i 11 regnskogland i Amazonas, Sentral­-Afrika og Sørøst-Asia. Dette er miljø-­ og rettighetsorganisasjoner som jobber tett med lokalsamfunn i regnskogen.

Målet: Å styrke lokalbefolkningens bruksrettigheter til skogen og deres muligheter til å leve et godt liv i regnskogen­ på egne premisser.

I Norge arbeider vi for å:

  • øke engasjementet for regnskogen
  • forhindre at norsk politikk og norske næringsinteresser bidrar til å ødelegge den
  • styrke politikk og praksis som bevarer den.

Våre inntektskilder og nettverk

Vi får økonomisk støtte av Norad, Utenriksdepartementet, Rainforest Fund, Ford Foundation, Good Energies Foundation og Prince Albert II of Monaco Foundation. Egne innsamlede midler er også avgjørende for oss. Regnskogvokterne våre er privatpersoner som støtter arbeidet vårt med et månedlig beløp. I tillegg får vi penger fra flere næringslivspartnere der de mest betydningsfulle er Rema 1000 og Hafslund.

Vi har fem norske organisasjoner som medlemmer: Norges Naturvernforbund, Natur og Ungdom, Miljøagentene, Utviklingsfondet og Framtiden i våre hender.

Innsatsen vår nytter

Regnskogene hogges ned mens du leser dette. Men det er heldigvis ikke bortkastet å gjøre noe; målrettet og langsiktig innsats nytter! Her er noen eksempler på gode resultater vi har oppnådd:

Flyfoto av soyaåkre ved siden av regnskog

Xingu-reservatet i Brasil beskyttes

Vi gjennomfører et pilotprosjekt for å overvåke grensene rundt Xingu­reservatet i Brasil. Målet er å beskytte det 27 000 km2 store territoriet, som er under stort press fra tømmerhoggere og kvegoppdrettere. Prosjektet kombinerer avansert satellittovervåking med grensekontroll foretatt av indianerne selv.

Høye hus i trærne i landsby i Korowai, Vest-Papua, Indonesia

Historisk dom i Papua Ny-Guinea

Et illegalt tømmerprosjekt i Papua Ny­Guinea blir stanset takket være mange års arbeid av vår partnerorganisasjon Celcor. I 2011 blir tømmerselskapet dømt til å betale over 700 millioner kroner i erstatning til lokalsamfunn som fikk levebrødet sitt ødelagt. Dette sender et tydelig signal til tømmerselskaper om at de vil bli straffeforfulgt dersom de ikke følger landets strenge tømmerlovgivning.

Flyfoto av regnskog med en elv som bukter seg gjennom

Norge skal redde regnskog

På klimatoppmøtet i Bali kunngjør statsminister Jens Stoltenberg at Norge vil bruke inntil tre milliarder kroner årlig på å bevare regnskog for å hindre klimaendringer. Det var Regnskogfondet og Norges Naturvernforbundet som foreslo regnskogmilliardene for regjeringen.

Hogstfelt med regnskog i bakgrunnen

Hindrer omfattende hogst i Kongo

Verdensbanken skrinlegger planen om å dele ut 600 000 km2 skog til hogstselskaper i Den demokratiske republikken Kongo, etter at Verdensbankens eget kontrollorgan påpeker at planen vil bidra til økt fattigdom i landet. Våre partnere i Kongo var sentrale i arbeidet med å påvirke Verdensbanken til å fatte beslutningen.

Sting og Raoni snakker sammen og smiler.

SUPERDUO: Superstjernen Sting og indianerlederen Raoni møttes igjen, 20 år etter at de la ut på turnéen som skulle forandre livet til dem begge.

Slik ble vi til

I november 1987 reiste superstjernen Sting inn i Xingu­territoriet i Brasil hvor han møtte indianerlederen Raoni for første gang. Møtet skulle forandre livet til dem begge. Raoni kjempet en desperat kamp for å stanse raseringen av Amazonas og Sting var svært preget av å ha sett endeløse områder med ødelagt skog.

Kayapo­lederen og megastjernen bestemte seg for å forene krefter: Denne galskapen skulle stanses.

I 1989 ga Sting sin nye venn en talerstol, da han tok Raoni med seg på en verdensomspennende turné. Samme år ble Rainforest Foundation International stiftet av Sting og hans kone Trudie Styler. Nordmenn fikk også høre om Raonis kamp for regnskogen og engasjementet som fulgte førte til opprettelsen av Regnskogfondet i Norge. I dag er vi den største av de nasjonale avdelingene av Rainforest Foundation og har søsterorganisasjoner i USA og Storbritannia.

Vi redder regnskogen sammen med regnskogvokterne våre. Vil du hjelpe oss?

Bli regnskogvokter her