Plantene i regnskogen
Regnskogen er mer enn bare trær: Et enormt, variert planteliv vokser både på og mellom trestammene. Når regnskogen forsvinner, forsvinner samtidig nye kilder til både medisiner og mat.
Ingen andre steder på kloden kan skilte med et like stort mangfold av trær, vekster og blomster som de tropiske regnskogene.
Selv trærne er nedlesset av utallige planter: Lav, moser, bregner, blomster, lianer og bromeliader – plantefamilien som ananas tilhører – dekker nesten hver kvadratcentimeter av regnskogens mektige trær.
Viktige fakta om plantene i regnskogen:
- Annenhver dag oppdater botanikere en ny planteart i verdens regnskoger.
- Disse plantene gir oss medisiner som behandler blant annet kreft, malaria, hjertesykdommer, bronkitt, dysenteri og tuberkulose.
- Globale matvekster som avokado, kakao, bananer og oljepalmen kommer også opprinnelig fra regnskogen.
Hvor mange plantearter finnes det til sammen i regnskogene? Det er det ingen som vet. Det er alt for mange til å telle. Bare i Amazonasregnskogen vet vi at det finnes minst 14 000 ulike plantearter.
Trolig har man bare så vidt begynt å skrape i overflaten - forskere oppdager stadig nye hemmeligheter i regnskogens planteliv.
For å ta ett eksempel: I Brunei var det i 1988 registrert 17 ulike palmearter, mens tallet sju år senere var 140. Stadig dukker nye palmetrearter opp, alle med unike tilpasninger og egenskaper. I delstaten Sarawak på Borneo er det samlet inn så mange som 1000 ulike orkidé-arter!
I følge WWF, finner forskere i gjennomsnitt en ny planteart i regnskogen annenhver dag.
Dette yrende plantelivet nyter vi mennesker også godt av. Mange livreddende medisiner hadde ikke eksistert uten regnskogen.
Dessuten henter vi ut viktige matplanter fra regnskogens mangfold: Fra Sør-Amerika har vi blant annet fått kakaoen, avokadoen, paranøtten, chilien, papayaen og søtpoteten. Oljepalmen kommer fra regnskogen i Afrika, og bananer, sukkerrør og et bredt spekter av krydder kommer fra regnskogen i Asia.
Verdens største blomst
Regnskogens planteliv byr på mange rariteter, som verdens største blomst: Rafflesia, som finnes i indonesiske regnskoger, kan bli over 106 cm bred.
Men selv om du skulle ha plass til en meter-bred plante på kjøkkenbordet, bør du ikke ta den med hjem. Rafflesiaen stinker. Ved å etterligne stanken fra et kadaver, tiltrekker den seg spyfluer fluer som hjelper den til å spre pollen. Kvalmende greier - men ganske effektivt.
Bilde: Arild Hagen