Tropisk tre i kjøkken

Skal du handle nytt kjøkken? Da bør du være oppmerksom på å ikke kjøpe kjøkkenbenker laget av tropiske tresorter.

Kjøkken med spisegruppe

KJØKKENKOS: Unngå dårlig samvittighet for regnskogen i et kjøkken uten tropisk tømmer.

Wengé, mahogni, sipo, khaya, jatoba, teak og iroko er navnene på de mest populære tresortene brukt i kjøkkenbenker. Flere av disse tresortene er truet, og står på verdens rødliste over truede arter.

Mørk farge = regnskog

Kjøkkenbenkene som stammer fra tropiske områder er som oftest ikke såkalt plantasjetømmer. De er i stedet hentet fra den tjukkeste regnskogen i Sentral-Afrika, som er verdens nest største regnskog.

På grunn av sine litt ukjente og eksotiske navn er det vanskelig for norske forbrukere å vite at disse tresortene kommer fra regnskogen. En god huskeregel kan være at tropiske tresorter ofte er mørke og varme i fargen. De siste årene har imidlertid leverandørene blitt flinkere til å finne behandlede alternativer, så vær oppmerksom på at også nordiske tresorter kan ligne i fargen.

Kjøkkenbransjen er også blitt flinkere til å merke kjøkkenbenkene med navnet på tresorten de er laget av. Det gjør det lettere å unngå de tropiske tresortene, så lenge du vet hvilke navn du skal se etter i butikken.

Sertifisering ikke godt nok

Hvis du finner tropisk tømmer i kjøkkenbutikken, kan det hende forhandlerne unnskylder det med at tømmeret kommer fra plantasjer og ikke regnskog. Det kan også hende du får høre at tømmeret er sertifisert, for eksempel FSC-merket.

Regnskogfondet anbefaler at man unngår alt tropisk tømmer, uavhengig av om det kommer fra plantasjer eller er sertifisert. Plantasjer er nemlig en av hovedårsakene til at regnskog ødelegges, i tillegg til vanlig tømmerhogst.

I en årrekke har Regnskogfondet sjekket kjøkkenbutikker i hele Norge og fått flere av disse til å slutte med salg av tropisk tømmer.

TIPS OSS!

Send oss tips på Facebook, Twitter eller på epost anjaly@regnskog.no hvis du finner tvilsomme tresorter i butikken.

Se opp for disse tresortene:

  • Wenge: Vokser i tropisk Afrika, f.eks Kongo og Kamerun. Benyttes bl.a. i kjøkkenbenker, parkett, senger, sofabord og andre møbler. Er en truet tresort pga. omfattende hogst.
  • Mahogni: Vokser i tropiske områder i Amerika og Karibia, og benyttes bl.a. til møbler og kjøkkenbenker. Flere av variantene er trua.
  • Afrikansk mahogni: Det finnes flere truede tresorter som kalles «afrikansk mahogni»» på grunn av rødfargen (ligner på ekte mahogni). Tresortene sipo, sapelli og khaya er eksempler på dette. Brukes i kjøkkenbenker, gulv, dører osv.
  • Teak: Vokser opprinnelig i tropisk skog i Burma, Thailand, India og Laos, men dyrkes også på plantasjer flere steder i verden, særlig i Indonesia. "Naturteak" har generelt betydelig bedre kvalitet enn plantasjeteak. Benyttes bl.a. til båtdekk, innredning, kryssfinér, møbler og dører.
  • Iroko: Truet tresort som vokser i tropisk Afrika, f.eks Kongo. Benyttes til parkett, kjøkkenbenker, dører og båter.
  • Jatoba: Vokser i Brasil og andre tropiske områder i Amerika, og brukes til parkett.