Tropisk tre i byggevarer

Skal du pusse opp eller bygge nytt hus? Her er tresortene du bør unngå.

Byggeplanker stablet oppå hverandre

Regnskogfondet har samarbeidet med byggevarebransjen i Norge i mange år. Gjennom over ti år med årlige undersøkelser hos norske byggevareforretninger, har vi klart å fjerne mesteparten av det tropiske tømmeret på markedet.

Det er imidlertid fortsatt noen få kjeder og enkeltstående butikker som selger byggematerialer av tropiske tresorter. Se opp for tresorter som merbau, meranti, mahogni, wengé, doussie, jatoba, eukalyptus, teak, akasie og palisander/rosewood.

Sertifisert ikke godt nok

Hvis du finner tropisk tømmer i din byggevarehandel, kan det hende forhandlerne unnskylder det med at tømmeret kommer fra plantasjer og ikke regnskog. Det kan også hende du får høre at tømmeret er sertifisert, for eksempel FSC-merket.

Regnskogfondet anbefaler at man unngår alt tropisk tømmer, uavhengig av om det kommer fra plantasjer eller er sertifisert. Plantasjer er nemlig en av hovedårsakene til at regnskogen ødelegges, i tillegg til vanlig tømmerhogst.

TIPS OSS!

Send oss tips på Facebook, Twitter eller på epost solveig@regnskog.no hvis du finner tvilsomme tresorter i butikken.

Se opp for disse tresortene:

  • Merbau: Merbau er en tresort som hogges i regnskogen i Sørøst-Asia, hovedsakelig Indonesia og Malaysia. Merbau står på den internasjonale ”rødlista” over truede arter, hovedsakelig på grunn av omfattende tømmerhogst.
  • Meranti: Stor familie med trær som vokser i Sørøst-Asia. Benyttes blant annet til hagemøbler, kryssfiner, terrassegulv og annet utemateriale. En rekke varianter er trua.
  • Mahogni: Vokser i tropiske områder i Amerika og Karibia, og benyttes blant annet til møbler og kjøkkenbenker. Flere av variantene er trua.
  • Doussie: Vokser i tropisk Afrika, og benyttes til parkett. Flere av variantene er trua. Kalles også afzelia.
  • Teak: Vokser opprinnelig i tropisk skog i Burma, Thailand, India og Laos, men dyrkes også på plantasjer flere steder i verden, særlig i Indonesia. "Naturteak" har generelt betydelig bedre kvalitet enn plantasjeteak. Benyttes blant annet til båtdekk, innredning, kryssfinér, møbler og dører.
  • Eukalyptus: En rekke treslag som er mye benyttet på plantasjer i tropiske strøk. Benyttes blant annet i papirindustri, hagemøbler og diverse møbler.
  • Rosewood/Palisander: Ulike varianter vokser i tropiske områder i hele verden og en rekke varianter er også truet. Benyttes blant annet til gulv.
  • Wenge: Vokser i tropisk Afrika, for eksempel Kongo og Kamerun. Benyttes blant annet i kjøkkenbenker, parkett, senger, sofabord og andre møbler. Er en truet tresort på grunn av omfattende hogst.
  • Jatoba: Vokser i Brasil og andre tropiske områder i Amerika, og brukes til parkett.
  • Akasie: Vokser i tropisk Asia og Australia. Akasieplantasjer er en av hovedårsakene til at regnskogen ødelegges i Indonesia, landet hvor regnskogen forsvinner fortest. Brukes blant annet i papir, parkett og hagemøbler.