Om regnskogen

Regnskogen gir liv til millioner av mennesker og kanskje så mye som 80 prosent av landjordas dyre- og plantearter. Likevel blir den ødelagt i et vanvittig tempo. Konsekvensene er katastrofale.

Det har tatt mennesker drøyt 75 år å ødelegge en tredjedel av det skattkammeret kloden har brukt opp til 100 millioner år på å bygge opp. Ytterlige en tredjedel er degradert, oppstykket av veier, gruver og annet menneskelig aktivitet. Kun en tredjedel av den opprinnelige regnskogen som en gang var er intakt.

Når regnskogen ødelegges er konsekvensene svært alvorlige og uopprettelige:

  • Unike dyr og planter forsvinner for alltid.
  • Mennesker mister hjemmene sine og drives ut i fattigdom.
  • Verden blir varmere og været mer ustabilt.
  • Mellom 10 og 15 prosent av verdens klimagassutslipp skjer i forbindelse med avskoging.

Det er ikke for sent å gjøre noe

Det er en stor oppgave å skulle redde regnskogen. Men det er slett ikke håpløst. Her er tre eksempler på det:

  • Brasil har tidligere vist oss at regnskogen kan reddes: Landet reduserte avskogingen med 85 prosent fra 2004 til 2012.
  • Etter massivt press sier stadig flere selskaper og land at de ikke lenger vil ødelegge regnskogen. På FNs klimatoppmøte i Glasgow i 2021 lovet over 100 land å stoppe avskogingen innen 2030.
  • I Indonesia har avskogingen gått ned per 2021 etter at landet i flere år har bygget opp sterkere beskyttelse for skogen i lovverket.

Redd regnskogen


Regnskogen på 1-2-6

Lurer du på hvorfor vi skal redde regnskogen? Her er seks veldig viktige ting regnskogen gjør for kloden hver eneste dag.

«Verdens vaktmester»


Flyfoto av avskoget område som skal bli palmeoljeplantasje

Halvparten har blitt hogget ned

Regnskogen dekket opprinnelig 13 prosent av jorda, men vi har ødelagt over halvparten siden andre verdenskrig. Hvert år forsvinner det 46 000 km² regnskog – et område på størrelse med Danmark.

Derfor forsvinner regnskogen

Bli med inn i regnskogens verden

En tropisk regnskog er varm og våt. På bakken er det mørkt og vanskelig å finne næring. Derfor søker alle regnskogens beboere opp i høyden for å få sin andel av den livgivende sola.

Hva er en tropisk regnskog?

En grønn øgle sitter i grønt landskap.

Regnskogens dyr og planter

Det smale grønne beltet av tropisk regnskog rundt jorda dekker bare rundt 6 prosent av jordoverflata, men over halvparten av verdens arter lever her.

Om regnskogens arter

Regnskogen hindrer fattigdom

Mange av de fattigste menneskene på jorda er avhengige av den tropiske skogen for å leve. Skogbevaring er derfor noe av det viktigste vi kan gjøre for å hindre økt fattigdom.

Fattige er avhengige av skogen

Menneskene i regnskogen

Millioner av mennesker bor i regnskogene. De er avhengige av skogen for å leve. Når regnskogen ødelegges mister de ikke bare det de lever av, men hele levesettet, kulturen og den verdifulle kunnskapen om regnskogen kan gå tapt.

Om menneskene i regnskogen

Tett regnskog under tyne tåkelag.

Regnskogen bremser klimaendringer

De årlige utslippene fra avskoging tilsvarer de årlige utslippene fra alle verdens biler. Regnskogsbevaring bidrar derfor til å bremse globale klimaendringer.

Regnskog og klima

Panoramautsikt over en stor foss og klippelandskap i regnskogen

Fem ting du ikke visste om Amazonas

Uten Amazonas kan Sør-Amerika forvente seg ørkendannelser og orkaner. Her er fem ting du trolig ikke visste om verdens største regnskog.

Amazonaseffekten

Regnskogens tilstand

Vil du vite hvor mye regnskog som har forsvunnet siden 2000?

Regnskogens tilstand


Regnskogen er et utrolig sted. Klikk her for å oppleve den!