Palmeoljegigant tar opp kampen mot avskoging

Mektig palmeoljeselskap stanser avskoging etter press fra Regnskogfondet. Kan bli avgjørende for å redde Indonesias regnskog.

Flyfoto av avskoget område som skal bli palmeoljeplantasje

Astra Agro Lestari er Indonesias nest største palmeoljeprodusent. Selskapet har vært med på å avskoge enorme områder i Indonesia, men nå blir det forhåpentligvis stopp.

Astra Agro Lestari er Indonesias nest største palmeoljeprodusent. Selskapet har vært med på å avskoge enorme områder i Indonesia.

I fjor kjørte Regnskogfondet og samarbeidspartnere en kampanje mot Astra. Resultatet ble at selskapet stanset all hogst og lovet å satse i en mer bærekraftig retning.

Gjennombrudd for regnskogen

Denne uken kom det gode nyheter om at selskapet blir med i en koalisjon av selskaper som skal kjempe for en mer bærekraftig produksjon av palmeolje.

– Palmeoljeproduksjon er den viktigste årsaken til avskoging i Indonesia. Dette er et gjennombrudd i kampen for å gjøre palmeoljesektoren mer bærekraftig, sier avdelingsleder Anja Lillegraven i Regnskogfondet

"Dette er et gjennombrudd i kampen for å gjøre palmeoljesektoren mer bærekraftig"

Flere mektige palmeoljeselskaper er med

Rent konkret har selskapet blitt med i IPOP, en koalisjon av palmeoljeprodusenter som skal sørge for mer bærekraftig produksjon. Her er blant annet Wilmar International, som tidligere har blitt karakterisert som verdens verste selskap, representert.

Flere andre store produsenter er med, men Astra Agro Lestari er en del av mektige Astra International, Indonesias største børsnoterte selskap. Ikke nok med det: Astras direktør er også lederen for bransjeorganisasjonen for palmeoljeprodusenter. Han har derfor stor innflytelse.

Derfor er Regnskogfondet svært fornøyd i dag.

– Det at Astra har satt klare rammer for sin egen drift, gjør at det blir i deres interesse å få andre selskaper til å operere under samme strenge krav. De vil at alle skal spille etter de samme reglene slik at ingen får konkurransefortrinn, sier hun.

Gjennombrudd for Regnskogfondet

  • Palmeoljegiganten Astra Agro Lestari, et selskap Oljefondet har investert i, har blitt med i en koalisjon som heter IPOP.
  • IPOP står for Indonesia Palm Oil Pledge, og består av palmeoljeselskaper som vil jobbe for at indonesiske myndigheter skal stille strengere krav til bærekraftig produksjon
  • Regnskogfondet har siden april i fjor jobbet sammen med to indonesiske partnerorganisasjoner og flere internasjonale partnere for å få selskapet med i koalisjonen.
  • Koalisjonen er viktig. I løpet av de siste 50 årene er nemlig nesten halvparten av regnskogen i Indonesia ødelagt, mye på grunn av landets enorme palmeoljeproduksjon.

Indonesia mister mest regnskog

Koalisjonen er uten tvil viktig. Indonesia er det landet i verden der regnskogen forsvinner raskest. I tillegg står landet sammen med Malaysia for over 90 prosent av verdens palmeoljeproduksjon.

Talsmann Azmi Sirajuddin i den indonesiske organisasjonen Yayasan Merah Puthi er i likhet med Lillegraven svært glad.

– Det at Astra Agro Lestari blir med i IPOP er et enormt gjennombrudd. Vi har nå med oss selskaper som tidligere har vært skeptiske til regnskogbevaring. De skal nå oppfordre regjeringen til å sette i gang et stort initiativ for å bevare regnskogen, urfolk og andre lokalsamfunns rettigheter, sier han.

Regnskogfondet skal følge opp

Lillegraven sier det er viktig at IPOP nå er tydelige ovenfor myndighetene og jobber for at bransjen kun leverer palmeolje som ikke er knyttet til avskoging og menneskerettighetsbrudd. Hun lover at Regnskogfondet skal følge opp dette.

– Jeg er glad i dag, men kampen er ikke vunnet ennå. Dette er et viktig steg i riktig retning, men gode løfter må implementeres på bakken. Neste skritt for Regnskogfondet blir å presse Astra Agro Lestari til å kompensere og sikre levelige forhold for urfolk som har lidd på grunn av Astras tidligere operasjoner, sier hun.