Mira Foss i Indonesias regnskog

Mira i regnskogen

Følg med på Miras reise gjennom Indonesia, verdens tredje største regnskog. Du kan følge reisen hennes på Regnskogpodden, på Instagram og TikTok.

Av Mira Foss Digital rådgiver Regnskogfondet.

For ikke lenge siden fikk jeg oppleve et av livets største eventyr, jeg fikk endelig reise inn i regnskogen! Nærmere bestemt Indonesias regnskog.

Fly-fly-båt-båt-båt

Det skulle flere dager og flere fremkomstmidler enn jeg kan telle på en hånd til før vi endelig nådde den første urfolkslandsbyen. Små trebåter gjennom sterke strømmer og portaler av trær var magisk å oppleve. Smilene som tok oss i mot og stolt viste frem deres Hutan (skog), var bemerkelsesverdig.

Godlukt fra trærne

Alt henger sammen med alt, og jeg fikk oppleve hvor "it takes a village" begrepet kommer fra. Voksne og barn tok så godt vare på hverandre. Og for en skog! Bare i en enkelt tresort kunne det skjule seg så mye; både mat, viktige medisiner og store økonomiske muligheter. En viktig alternativ inntektskilde er å utvinne olje fra Eaglewood-treet. Eaglewoodoljen lukter godt og brukes blant annet i røkelse og parfymer.

Ufattelige ødeleggelser

Etter å ha tilbrakt flere dager i skogen, hørt utallige historier og landet i jungelroen var det overveldende å fly over regnskogen og se områder brent og kuttet ned til fotballbanelignende områder på vei hjem. Hvordan kan dette skje?

Jeg har fått oppleve regnskogens mirakler på nært hold. Den er livsviktig. Ikke bare for menneskene, dyrene og artene som lever der. Men for oss alle!

- Mira

Bli med Mira og redd regnskogen

Gi månedlig – bli regnskogvokter!

Hør Mira i Regnskogpodden

Følg Mira på Instagram

Mira besøker flere landsbyer, adopterer et ruvende tre og skjelver av krokodilleangst.

Se mer av Miras opplevelser på Regnskogfondets Instagram

Sniktitt inn i eventyret

Dette gjør Regnskogfondet i Indonesia

Sammen med lokale partnere krever vi åpenhet og deltakelse i nasjonal og lokal politikkutforming. Vi krever at urfolk og andre lokalsamfunn skal få rettigheter til sine tradisjonelle landområder, slik at de kan si nei til selskaper som vil tjene penger på å ødelegge skogen deres. Vi presser myndighetene til å gjennomgå utdelte konsesjoner i regnskogen, og krever bedre håndheving av lovverket.

Disse tingene må på plass dersom Indonesia skal lykkes i å nå sine ambisiøse klima- og avskogingsmål og sikre at urfolks- og lokalsamfunns menneskerettigheter blir respektert.

Fakta om Indonesia

  • 273 millioner innbyggere, hvorav 48,8 millioner er avhengige av regnskogen.
  • Arealet er to millioner km², og landet består av 17 000 øyer.
  • 63 prosent av landet (1.200.000 km²) er kategorisert som statlige skogområder.


En gladnyhet!

Indonesia er verdens tredje største regnskogland, men opp gjennom årene har store deler av regnskogen har måttet vike for palmeoljeplantasjer. Indonesiske myndigheter tok grep, og avskogingen har blitt redusert med hele 90 prosent fra 2014/15 til 2019/20.

Mira Foss

Prosjektrådgiver
(+47) 902 62 812
mira@rainforest.no