Gina Gylver og Ragnhild Haarstad i Amazonas

Gina Gylver og Ragnhild Haarstad har vært på tur i Amazonas for å finne ut mer om regnskogen, hva som truer den, og menneskene som beskytter den. Bli med på reisen!

PÅ TUR: Ragnhild Haarstad og Gina Gylver. Fotos: Thor Due og Maria Rypdal

Bli kjent med Gina og Ragnhild

"Heisann! Vi heter Ragnhild Haarstad og Gina Gylver, og vi har vært på tur i Amazonas. Vi ble kjent gjennom Natur og Ungdom da vi var 15 år gamle og har siden den gang demonstrert, gått i tog, reist rundt, og blitt gode venner. For mange år siden drodlet vi på en fjern drøm om å besøke Amazonas. Plutselig dukket det opp et tidsvindu for oss begge, og vi dro på tur."

Jeg heter altså Gina Gylver, 22 år, fra Oslo. Jeg bodde et år på Madagaskar som barn, og siden da har jeg savnet regnskogen. Jeg har vært med i Natur og Ungdom siden jeg var 12 år gammel, og gikk av i januar etter to år som leder.

Ragnhild, 23 år, fra Hamar her. Jeg er oppvokst tett på skogen i Hedmark, og skogen har alltid vært min hjertesak. Jeg har jobbet i Natur og Ungdom som frivillig og ansatt i flere år, hvor jeg fikk reise land og strand for å engasjere ungdom i klimakampen. Til vanlig jobber jeg med film og teater, og er utdannet teaterkunstner."

Papegøyer spiser av en klippe med leire i regnskogen. Foto.

Vi snakket med Gina før avreise

Bli med Gina og Ragnhild inn i Perus regnskog

Gina og Ragnhild begynner reisen inn til Amazonas i Peru. De deler noen utrolige fakta om verdens største regnskog, hvor farene for regnskogen kommer fra, og hvorfor det er så viktig å ta vare på den.


Ta en titt inn i den magiske regnskogen:

Bli med inn i regnskogen

Urfolkskamp er kvinnekamp

Gina og Ragnhild snakker med Lucinda, Diana, Milagrito og Aisha fra Peru. De er tre generasjoner kvinner fra to ulike urfolk - Achuar og Wampis.

Mange Achuar-kvinner skolerer hverandre i tradisjonshåndverk. Det gir en egen inntekt, og er en viktig del av likestillingsarbeidet. Gjennom politikk, aktivisme og håndverk bærer disse kvinnene tradisjoner videre og kjemper for livsgrunnlaget til neste generasjon.

Wampis-folket var den første urfolksgruppen i Peru som erklærte at de ønsker å styre seg selv og bestemme over sine landområder, til tross for at lovgivningen i Peru ikke anerkjenner denne retten fullt ut. Regnskogfondet støtter Wampis-nasjonen som en viktig partner i arbeidet med å styrke urfolks rettigheter.

Møt kvinnene i videoen:

Urfolkskamp er kvinnekamp

En gruppe urfolk sitter i en forsamling og lytter. Foto.

Reisebrev fra:

San Lorenzo i peruansk Amazonas

Gina og Ragnhild har kommet seg til landsbyen San Lorenzo i dypet av peruansk Amazonas, der de besøker Achuar-folket.

Bærekraftig sjokolade

Gina og Ragnhild besøker Achuar-folkets jordbrukskollektiv, Shakaim, som blant annet produserer bærekraftig sjokolade.

Se hvorfor Shakaim er så viktig for Achuarene i videoen:

Gina og Ragnhild besøker Achuarene

Oljeutslipp i Peru

I Peru har Gina og Ragnhild møtt folk som ble rammet av oljeutslippet ved Puinahua elva.

Oljeutslippet har ført til forurenset drikkevann og sykdom. Mange som bor i området lever av å fiske, men etter oljesølet har fisken dødd og avlinger blitt dårlige, noe som får de som er rammet til å fortvile.

Se møtet med ofrene for forurensningen i videoen:

Oljesøl i Peru

Vil du vite mer om regnskog og urfolk i Peru?

Illustrasjoner tegnet av Gina Gylver

Tegning av to jenter som sitter på en gren i regnskogen. Illustrasjon.
Tegning av to jenter som sitter på en gren i en regnskog med oljeutvinning i bakgrunnen. Illustrasjon.
765000 km²

Antall kvadratkilometer regnskog som Regnskogfondet bidrar aktivt til å beskytte - et areal nesten like stort som Norge og Sverige til sammen.

Redd regnskogen