Gina Gylver (22 år)

Drømmen om regnskogen

Halve livet har avtroppende Natur og Ungdom-leder, Gina Gylver, stått i frontlinjen mot naturødeleggelser og utslipp. Nå reiser hun til Sør-Amerika for å fortsette kampen.

DRØMMEREISE: 22 år gamle Gina Gylver går av som leder for Natur og Ungdom. Nå skal hun legge ut på sitt livs drømmereise til regnskogen. Foto: Regnskogfondet

Av Regnskogfondet.

Gina Gylver er bare 22 år, men hun har likevel rukket å debattere med de største politikerne i Norge.

- Å starte i en ungdomsorganisasjon som 12-åring var jo helt sykt og veldig skummelt. Det er ingen voksne. Det er opp til oss å velge hvilke saker vi jobber med. Og det er en sånn fantastisk frihetsfølelse. Alle har godt av å komme inn i organisasjonslivet og vokse opp der. Det er den beste ungdomstiden man kan ha, mener Gylver.

Gina Gylver i front på demonstrasjon med organisasjonen Natur og Ungdom. Foto Amanda Iversen Orlich

KLIMAANGST, KLIMASORG, KLIMAFRYKT: – Det hjelper å jobbe med det hver dag, for da får du også med deg alle de bra tingene som skjer. Alle enkeltmenneskene som gir alt de har og alt de er i disse kampene. Det er en enorm motivasjon og inspirasjon, sier Gina Gylver.

Foto: Amanda Iversen Orlich

Må stålsette seg

Den avtroppende lederen for Natur og Ungdom forteller at tiden i miljøorganisasjonen har gitt henne et fristed for å bearbeide gode og dårlige klimanyheter.

- Det gir et rom for å gråte og sørge når ting går til helvete. Når det blir for overveldende, krisene vi står i. Men også et sted å feire og kjenne på fremskrittene, at det faktisk funker, at aktivisme funker. Den motivasjonen trenger man jo, når man jobber med klima og miljø.

Nå skal Gylver ta fatt på livets neste kapittel og en reise til Sør Amerika står for tur. 22-åringen må forberede seg på naturødeleggelsene hun kommer til å se.

- Alt kan jo skaleres opp hundre tusen ganger. Jeg er vant til å jobbe med naturinngrep i Norge, og de er jo altfor store allerede. Men når man da kommer til Sør-Amerika, og de enorme plantasjene, gruvene med dagbrudd, forurenset drikkevann og oljevirksomhet. Det er bare så enormt. Så det må jeg stålsette meg for.

Miljøaktivisten er klar på at selv om hun nå legger 10 år med Natur og Ungdom bak seg, er hun ikke ferdig med arbeidet for klima, miljø og menneskerettigheter.

Portrett av Gina Gylver. Foto: Regnskogfondet.

- Vi må ta grep. Vi lever i menneskehetens mest definerende øyeblikk. Det er disse årene som gjelder. Om 40 år skal du se tilbake på disse årene og spørre deg selv hva du gjorde da vi hadde muligheten til å snu skuta og unngå de mest katastrofale endringene. Og det er fortsatt mulig.

Gina Gylver

En drøm av lukter, lyder og farger

Gylver har drømt om denne turen i mange år, men hun tar ikke lett på å reise langt.

- Når jeg først skal langt så skal jeg være der en stund. Og derfor så har det vært en reise jeg har ventet lenge på, og gledet meg til.

22-åringen håper hun kan dra til flere prosjekter hvor norske selskaper driver med "shady business" og å få løftet de historiene hjemme i Norge. Hun gleder seg til å blant annet til å snakke spansk, spise god mat og møte andre aktivister. Spesielt ser hun frem til å oppleve regnskogen, en naturopplevelse Gylver beskriver som en drøm av lukter, lyder og farger.

- Det er biller på størrelse med håndbaken din, edderkopper som ser ut som sommerfugler og sommerfugler som ser ut som stankelbein. De rareste skapninger. Og akkurat den opplevelsen og følelsen har jeg savnet lenge. Det å komme til Amazonas har vært en ambisjon så lenge jeg kan huske egentlig, smiler 22-åringen.

RIKT DYRELIV: Opptil 80% av landjordas dyre- og plantearter finnes i regnskogen. Gina Gylver har drømt om å oppleve det på nært hold helt siden hun selv bodde på Madagaskar som åtte-åring. Foto: Shutterstock / Araquém Alcântara

Drivkraften

Det er ikke første gang Gylver skal oppleve regnskogen. Da hun var åtte år gammel bodde hun og familien i et år på Madagaskar. Det kommer hun alltid til å være takknemlig for.

- Jeg er veldig glad for at mine foreldre valgte at vi skulle bo i slummen og gå på lokal skole, og ikke i sånn inngjerdet diplomatby, forteller Gylver.

Hun legger til at det å oppleve fattigdom og urettferdighet i en så stor skala gjorde et enormt inntrykk på henne.

- Det å minnes på hvor latterlig privilegert man er. Og det ansvaret som da følger med. Det er også en sånn drivkraft for meg og i aktivismen. Jeg føler ikke at jeg har et valg. Det er et ansvar som flere burde ta. Og bare det å kunne drive med aktivisme lovlig og ikke bli fengslet for det er også et privilegium. Det er jeg enormt takknemlig for, sier Gylver.

Hør Gina Gylver gjeste Regnskogpodden her!