Dramatisk presidentvalg i Brasil

Avgjørende uker for regnskogen i Amazonas

Det brasilianske valget går inn i runde to for å avgjøre om det blir nåværende president Bolsonaro eller tidligere president Lula som skal lede landet. Utfallet vil avgjøre skjebnen til Amazonas-regnskogen og menneskene som bor der.

– Vi går nå inn i en avgjørende måned for regnskogen i Amazonas og de som bor der, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.

Etter første valgrunde i Brasil er det fremdeles uavklart hvem som skal lede landet framover. Presidentkandidat Lula da Silva fikk størst andel av stemmene på søndag, men nådde ikke terskelen på 50 prosent for å vinne valget i første runde. Den siste valgomgangen vil derfor stå mellom Lula og Bolsonaro den 30. oktober. Avskogingen økte med 73 % under president Bolsonaro som et resultat av hans miljøfiendtlige politikk og nedbygging av institusjoner som beskytter regnskogen og urfolk. Til sammenligning, ble avskogingen redusert med 68% i løpet av Lulas forrige regjeringsperiode.

Vi går inn i en skjebnesvanger måned for fremtiden til vårt globale miljø. Dette valget er avgjørende for beskyttelsen av Amazonas-regnskogen og derfor viktig for oss alle. Vi klarer ikke å bremse klimaendringene og stanse tap av biologisk mangfold uten å beskytte regnskogen, sier Jæger.

Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet

Det har vært en dramatisk økning i vold under valgkampen, også mot urfolk. Med en måned til før valget avgjøres, frykter Regnskogfondet økt skogkriminalitet og vold, med kriminelle som ser denne perioden som potensielt siste mulighet til å ustraffet fortsette ulovlig virksomhet.

- Det er urovekkende å være vitne til den økte volden i Brasil og kriminelle som bruker et de-facto amnesti for ulovligheter til å ødelegge regnskogen. Internasjonale ledere, bedrifter og investorer må holde et øye med situasjonen og la handelsforbindelser og investeringer være betinget av klare resultater på bakken i Brasil, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.