Regnskogresultater 2020

Trodde du alt var mørkt og trist i 2020? Tro om igjen! Her er et lite knippe med noe av det Regnskogfondet fikk til sammen med våre fantastiske partnere i året som har gått!

En gruppe urfolk står med plakater i hendene

Achaurfolket demonstrerer mot oljeselskapet GeoPark. Etter en lang kamp vant de fram og GeoPark må trekke seg ut av Blokk 64.

Urfolk i Peru vant mot oljeselskap
Etter langvarig press fra Wampis og Achuar-folket måtte det chilenske oljeselskapet GeoPark trekke seg ut av såkalte Blokk 64, som ligger nordvest i Peru og overlapper med viktige urfolksterritorier. Wampis og Achuar-folket fikk økonomisk støtte og hjelp til det strategiske påvirkningsarbeidet fra Regnskogfondet.

Slutt med palmeolje på norske veier
Regjeringens nye krav til biodiesel gjør det i praksis uinteressant for drivstoffleverandørene å bruke palmeolje, noe Regnskogfondet har jobbet lenge for. - Dette er veldig gode nyheter! Bruken av palmeoljediesel har vært et av Norges største bidrag til regnskogsrasering. At regjeringen nå stiller strengere krav og struper muligheten til å blande inn palmeolje, kan bety den endelige slutten på palmeoljediesel på norske veier. Det er en stor seier for regnskogen og klimaet, sa leder for Nullavskogingsprogrammet i Regnskogfondet, Nils Hermann Ranum, da nyheten kom i september.

Palmeoljen forsvinner fra norske tanker.

Ti års kamp belønnet med skogvern i Kongo
Fire landsbyer i Walikale, øst i Den demokratiske republikken Kongo, har etter ti års kamp fått offentlig anerkjennelse på at de har rettighetene til forvaltningen av regnskogen der de bor. Regnskogfondet og våre lokale partnere i DR Kongo har spilt en avgjørende rolle med å få dette lovverket på plass, og så langt har 12 av 16 lokalsamfunn i landet støttet av Regnskogfondet fått rettigheter til regnskogområdene sine.

Full jubel da dokumentet som anerkjenner rettighetene ble overrukket landbyene i Walikale. Foto: Regnskogfondet.

Mat, medisiner og smittevernsutstyr til isolerte urfolk
Nødhjelp og kriserespons er ikke det Regnskogfondet gjør mest av, men da pandemien nærmet seg verdens regnskoger i mars ble det tydelig at vi hadde en unik rolle å spille. - Vårt samarbeid med lokale organisasjoner gir oss tilgang til de mest avsidesliggende og sårbare regnskogområdene som ellers ikke nås. Dette er grupper det må tas spesielt hensyn til, som isolerte urfolksgrupper, sier rådgiver i Regnskogfondet, Aina Grødahl.

Utdeling av nødhjelp og smittevernutstyr til isolerte urfolksgrupper i Colombia. Foto: Gaia Amazonas

Norsk lakseprodusent kutter soyafôr med avskogingsrisiko
Bremnes Seashore, en av Norges største lakseprodusenter, kutter brasiliansk soya til fiskefôr fra leverandørkjeden på grunn av risikoen for at soyaproduksjonen bidrar til å ødelegge regnskog.
- Dette sender en klar melding til soyaforhandlerne om at den pågående avskogingen i Brasil og dagens forretningsmodell er uansvarlig, og ikke akseptert av selskaper som prøver å operere på en bærekraftig måte. Hvis ikke soyagiganter som Cargill og Bunge snart etablerer instrumenter for å beskytte restene av Brasils innfødte skoger mot soyaekspansjon, er det sannsynlig at flere selskaper vil flytte fra brasiliansk soya på grunn av avskogingsrisikoen, sa Ida Breckan Claudi, seniorrådgiver i Regnskogfondet.

Tett regnskog med høye trær. Noen spredte solstråler presser seg gjennom trærne.

Bli med og redd regnskogen i 2021!