”Game over” for dyrene i regnskogen?

Forsvinner regnskogen, sÄ forsvinner regnskogens dyr. Over hele verden stÄr en rekke dyrearter i fare for Ä bli utryddet for alltid. Ny forskning viser at situasjonen er verre enn vi har trodd. Mange arter forsvinner til og med fÞr vi en gang har oppdaget dem.

Av Marianne Alfsen/Felix Media

Se for deg TV-bildene: En majestetisk sumatratiger, med vissent blikk og den praktfulle, stripete pelsen blass av elde, som trekker sitt siste sukk i en dyrehage, mens verden skjelvende fÞlger med via live-strÞmming. For det gamle kattedyret, som er i ferd med Ä bukke under for alderen, er den siste i sitt slag. NÄr det dÞr, er det ingen tigre igjen pÄ kloden, verken i det ville eller i fangenskap.

Det hÞres ut som starten pÄ et manus til en Hollywoodsk katastrofefilm. Dessverre er det nÊrmere virkeligheten enn vi liker Ä tro.

Ved starten av forrige Ärhundre var det sÄ mange som 100.000 tigre i verden. I dag er det bare om lag 3900 tigre igjen i verden ifÞlge anslag fra 2019. Dette tallet er faktisk noen hundre flere enn for noen fÄ Är tilbake, for takket vÊre innsats i blant annet India har antallet tigre for fastlands-Asia krÞpet litt oppover. Tigeren er likevel fortsatt rÞdlistet som sterkt truet. Sumatratigeren, den eneste underarten som er igjen i regnskogslandet Indonesia, er rÞdlistet i den mest dramatiske kategorien: kritisk truet.
Tre av de tidligere ni tigerartene er helt utryddet. NÄ risikerer ogsÄ Sumatratigeren Ä havne i samme triste selskap

– Hvordan det stĂ„r til med dyra er et barometer for hvordan det stĂ„r til med verdens skoger. Fortsetter vi Ă„ Ăždelegge dem i samme takt som i dag, er det ikke bare Sumatratigeren som forsvinner, men tusenvis av andre arter, advarer spesialrĂ„dgiver Lars LĂžvold i Regnskogfondet.

– Jeg tror ikke folk helt klarer Ă„ ta inn over seg hvor dramatisk situasjonen er for verdens regnskogdyr akkurat nĂ„, legger han til.

I hĂžygir

Arter har kommet og gÄtt til alle tider. Siden livet pÄ jorda oppstod for drÞye 3,5 milliarder Är siden, mener forskerne det har vÊrt fem episoder med masseutryddelse.

Fire av dem var naturlige prosesser over tusener av Ă„r – istid, gradvis klimaendring, massiv global oppvarming og vulkanutbrudd. Den femte ble forĂ„rsaket av en kjempediger meteoritt, som traff jorda for 65 millioner Ă„r siden. Det er den forskerne mener tok knekken pĂ„ dinosaurene.

NĂ„ mener mange forskere at vi stĂ„r ovenfor den sjette masseutryddelsen i verdenshistorien – som skiller seg markant fra de foregĂ„ende. For der naturen fĂžr gikk sin gang, har mennesket satt seg bak rattet og klampet gassen i bunn. I lĂžpet av et knapt Ă„rhundre eller to har vi klart det som naturen selv bruker tusenvis av Ă„r pĂ„.

Primater i fare

HÞsten 2020 kom en ny global oversiktsrapport, Global Biodiversity Outlook 5, som viser til at utryddelsen av arter har Þkt dramatisk de siste tiÄrene. Anslagsvis 26% av verdens pattedyr er utrydningstruet. For vÄre nÊrmeste slektninger stÄr det enda verre til. En studie fra 2017, publisert i det anerkjente tidsskriftet Science, konkluderte med at nesten 60 prosent av verdens primater stÄr i fare for Ä bli utryddet.

Primater er de dyrene vi mennesker ligner mest pÄ: pattedyr i apefamilien. I alt finnes det 504 arter i 90 land, de fleste av dem i Afrika samt Latin-Amerika. Primater lever bÄde pÄ bakken og i trÊrne, og har som fellestrekk at de er altetende og har fritt, bevegelige lemmer og bevegelige fingre som kan gripe. Blant de aller nyeste primatene som er oppdaget er Tapanuli-orangutangen fra Indonesia, som forskerne ble kjent med i 2017, og den underlige skapningen Popa langur som ble oppdaget i Myanmars skoger sÄ sent som i 2020. Begge disse nyoppdagede artene fra tropeskogen regnes allerede som utrydningstruet.

Avskoging i kjÞlvannet av tÞmmerindustri og plantasjedrift, kvegdrift og jordbruk har rasert primatenes habitat. Ikke bare har vi fjernet skogen, vi har ogsÄ stykket opp og fragmentert den, slik at arter blir isolert og leveomrÄder blir for smÄ til Ä opprettholde bestanden.

En ape titter fran fra bak et tre med Ă„pen munn og et overrasket uttrykk.

I FARE: NÄr regnskogen forsvinner, sÄ forsvinner ogsÄ dyrearter.

Du kan gjĂžre en forskjell for dyrene og plantene i regnskogen

Sterke ord

”Biologisk utslettelse” og ”et skremmende angrep pĂ„ selve grunnlaget for menneskelig sivilisasjon” – forskerne bak en annen ny studie legger den sedvanlige nĂžkternheten pĂ„ hylla og pĂžser pĂ„ med krutt nĂ„r de skal beskrive situasjonen for verdens dyr.

– Situasjonen er blitt sĂ„ alvorlig, at det vil vĂŠre uetisk Ă„ ikke bruke sterke ord, sier professor Gerardo Celballos ved Universidad Nacional AutĂłnoma de MĂ©xico, til avisen the Guardian. Celballos ledet den internasjonale studien – som ikke bare har sett pĂ„ de mest truede artene, men ogsĂ„ pĂ„ arter vi oppfatter som vanlige.

Etter Ă„ ha studert populasjoner av 27.600 altetende landbaserte dyr, med sĂŠrlig fokus pĂ„ 177 pattedyrarter, konkluderer forskerne med at den nedadgĂ„ende spiralen for dyrepopulasjoner er ”ekstrem”, ogsĂ„ for mange dyrearter som ikke ansees som truede.

Forskerne slÄr blant annet fast at halvparten av verdens pattedyr har mistet 80 % av sine leveomrÄder og at 50 % av dyrepopulasjonen pÄ jorda har forsvunnet de siste tiÄrene. De skylder pÄ tap av leveomrÄder, fordi skogen forsvinner. Forskningsresultatene ble publisert av USAs National Academy of Science i mars 2017. Siden da har ikke situasjonen forbedret seg.

Sumatratigren kjemper for livet

Borte fĂžr de oppdages

I Amazonas i SĂžr-Amerika oppdager forskerne gjennomsnittlig Ă©n ny plante- og dyreart annenhver dag. En rosa elvedelfin, en titiape og en dovenfugl som har fĂ„tt navn etter Barack Obama – ”nystalus obamai” – er blant de 165 nye dyreartene som ble oppdaget i Amazonas i 2014 og 2015, ifĂžlge en rapport fra WWF og det brasilianske MamirauĂĄ-instituttet fra august 2017.

Amazonas utgjÞr en tredjedel av verdens regnskoger. Selv om Amazonas kun dekker én prosent av jordens overflate, anslÄr forskerne at hele 10 prosent av verdens arter finnes her. Hele 80 % av dem regner forskerne med at vi ennÄ ikke har oppdaget.

– NĂ„r skogen raseres, mister vi arter vi ikke en gang har oppdaget ennĂ„, sier Lars LĂžvold i Regnskogfondet.

Fakta

OgsÄ i Norge er et stort antall arter truet. PÄ Norsk rÞdliste for arter stÄr det i dag opp 4438 arter. Av disse er 2355 klassifisert som truet og 1235 som nÊr truet. Fjellrev, ulv og lomvi er blant de mest truede artene i Norge.

Den magiske regnskogen: 

For sent Ă„ angre

– NĂ„r en art utryddes, er det for alltid. Vi kan ikke angre oss, fortsetter LĂžvold.

Han pÄpeker at levende vesener, som har overlevd i hundretusener av Är, har egenverdi. Men de har ogsÄ sentrale funksjoner i det mangfoldige og komplekse Þkosystemet en regnskog er. De bidrar blant annet til at skogen reproduserer seg selv, til vedlikehold og til Þkologisk balanse. Forsvinner én art hÞyt i nÊringskjeden, fÄr det konsekvenser for artene lengre ned.

– Mange dyr finnes bare i bestemte skoger, slik som orangutangene pĂ„ Borneo og Sumatra og lemurene pĂ„ Madagaskar. Da blir konsekvensene av at den skogen forsvinner ekstra store, sier LĂžvold, og legger til:

– Redder vi regnskogen, sĂ„ redder vi dyra. Og det er ikke for sent. Hadde jeg trodd det, hadde jeg ikke orket Ă„ sitte i denne jobben.

PS: Orangutangen som vises pÄ toppbildet ble reddet fra et Þdelagt regnskogsomrÄde og flyttet til et tryggere sted.

Det er fremdeles hÄp!