Oppdaget en ny art annenhver dag

En ny rapport bekrefter at Amazonas er full av liv, og advarer om hva vi er i ferd med å ødelegge.

Rosa delfin i en elv i Amazonas.

Blant de 381 nye artene som ble oppdaget var en ny art av denne rosa delfinen.

På bare to år er det registrert 381 nye arter i Amazonas, ifølge en ny rapport som er laget av WWF og Mamiraua-instituttet i Brasil. Rapporten viser at det i 2014 og 2015 ble oppdaget 216 plantearter, 93 fiskearter, 32 amfibier, 20 pattedyr, 19 reptiler og én fugl, ifølge The Independent.

Blant disse befinner det seg aper, delfiner, firfisler og rokker. Rapporten konkluderer med at forskere bare har "skrapt overflaten" av Amazonas med tanke på hvor mange uoppdagede arter som kan finnes der. Den advarer samtidig om at utallige arter vil bli utryddet før vi noensinne får stiftet bekjentskap med dem.

Vi må redde regnskogen før det er for sent

– Vi har bare registrert toppen av isfjellet når det gjelder hvilke fantastiske arter som lever i Amazonas. Men i stedet for at dette dyrebare området beskyttes er det under en større trussel en noen gang tidligere, sier WWFs programsjef for Brasil og Amazonas, Sarah Hutchison, til Independent.

Siden 1950-tallet er 18 prosent av Amazonas opprinnelige størrelse helt avskoget, og opptil 50 prosent er delvis ødelagt. Etter flere år med redusert avskoging i det største Amazonas-landet, Brasil, har det kommet dårligere nyheter de siste årene. 2016 var det verste avskogingsåret på åtte år i landet.

– Nå må den økte avskogingen bli møtt med umiddelbare og sterke tiltak fra de brasilianske myndighetene. Hvis ikke vil regjeringens mangel på handling tolkes som et grønt lys til å avskoge, var Regnskogfondets daglige leder Lars Løvolds reaksjon.

Men det er ikke bare Amazonas som er truet: Regnskogen blir ødelagt over hele verden. Det er beregnet at 50-80 prosent av landjordas dyre- og plantearter lever i regnskogen, og avskoging er derfor en stor del av problemet når forskere slår alarm om at vi er i ferd med å utrydde to tredjedeler av dyrelivet på jorda.

Vil du møte noen av regnskogens mest fascinerende dyr og planter? Her kan du lese om regnskogens hemmeligheter

Vil du vite hvordan du kan hjelpe regnskogen? Her har du seks ting du kan gjøre


Støtt oss i kampen for å beskytte regnskogens dyr og planter.