Bli med og redd landjordens skattkammer - bli regnskogvokter!

Bli en del av løsningen på naturkrisen - bli regnskogvokter! 

Blålys i tropeskogen

Denne vakre sommerfuglen tilhører morpho-slekten, som lever i tropiske regnskoger i Sør- og Mellom-Amerika. Morphosommerfugler er store, med et vingespenn på opptil 20 cm!

Stor, vakker og giftig!

Visste du at når de store vakre blå morphosommerfuglene i Amazonas kommer flygende så synes de skinnende, blå vingene på flere hundre meters avstand? Det er hannene som utrettelig patruljerer sin bestemte elvestrekning, sitt territorium, som den forsvarer mot andre hanner. Inntrengerne blir jaget vekk i konkurransen om å skaffe seg en partner, og bringe sine gener videre. Hannene er som oftest blå og metallskinnende, mens hunnene gjerne er mønstret i gult og svart. De klare fargene er ikke bare vakre, men er også et faresignal for insektetende fugler. Disse sommerfuglene er nemlig både giftige og uspiselige. På undersiden av vingene har morphosommerfuglen brune og grå kamuflasjefarger, som går i ett med omgivelsene. Undersiden av vingene har også flere øyeflekker, som har en avskrekkende effekt, og er vanlig forsvar hos mange sommerfuglarter.

En flik av himmelen tatt ned til jorden

I Amazonas er elvene ferdselsårer i den tropiske regnskogen. Fordi morphosommerfuglene ofte flyr langs elver, blir de lett lagt merke til av urfolket som ferdes på elvene dypt inne i regnskogen. De store vakre sommerfuglene er urfolkets følgesvenner og oppfattes ofte som hellige. En flik av himmelen tatt ned til jorden i form av en vakker sommerfugl.

Smarte sommerfugl-larver!

Larvene kan finnes på mange ulike planter, særlig i erteblomstfamilien. De lagrer giftstoffer fra vertsplantene, som de bruker til sitt eget forsvar. Om de blir forstyrret, skiller de ut illeluktende kjemikalier som kan avskrekke eventuelle rovdyr. De voksne sommerfuglene beholder noe av disse stoffene og er antageligvis usmakelige. Regnskogen er et skattekammer av de mest fantastiske arter. Dette må vi ta vare på!

Redder vi regnskogen, redder vi dyrene!

Verdens regnskoger er et skattkammer! Opptil 80 % av landjordas dyre- og plantearter lever her. I regnskogen finner du alt fra elefanter, tigre, aper i alle størrelser og fasonger, og helt ned til den minste maur. Alle er like viktige i dette enorme og fantastiske økosystemet. I dag utryddes arter 1000 ganger raskere enn i førindustriell tid. Hovedårsaken er nedbygging av villmark. Artene i regnskogen trenger store sammenhengende leveområder for å overleve.

Sammen med våre støttespillere beskytter vi hjemmet til arter i regnskogen. Du kan gjøre en forskjell! Vi vil beskytte hjemmet til enda flere! Sammen kan vi redde hjemmet deres, og bidra til at de ikke havner på den stadig voksende listen over utryddede arter.

Regnskogfondet bidrar direkte til vern av 720.000 kvadratkilometer regnskog - et område på størrelse med nesten hele Norge og Sverige til sammen. Vi må beskytte mye mer, og det tror vi at vi skal kunne klare, så lenge vi er stadig flere som står sammen om å beskytte regnskogen. Du kan gjøre en forskjell!

Bli regnskogvokter!

5 kjappe fakta om morphosommerfuglen🤓

🌍 Lever i tropisk regnskog.
🌳 Lever fra havnivå til 1400 meters høyde.
🦋 Den intense blåfargen skyldes ikke pigmenter, men mikroskopiske riller på vingeskjellene som virker som små speil.
🐛 Larvene er hårete og vanligvis ganske fargerike
💚 Er blant de aller største søramerikanske sommerfuglene.