Bli med og redd landjordens skattkammer - bli regnskogvokter!

Bli en del av løsningen på naturkrisen - bli regnskogvokter! 

Regnskogens råtass i rustning!

Har du sett en krokodillebaby før? De er overraskende søte med sine store øyne og korte snute. Krokodilleunger har faktisk flere av de samme trekkene som menneskebabyer og andre pattedyrunger. Krokodillene er helt unike!

Hunnkrokodillen legger fra 6 til hele 100 egg!

Her er det duket for mange søsken! Krokodille-mor har sans for å finne gode løsninger. Hun ruger ikke på eggene selv, men holder seg i nærheten av reiret. Hun lar solvarme og forråtningsvarme gir optimal rugetemperatur. Eggene klekkes etter 2,5-3 måneder.

Her er det ikke kromosomer som bestemmer kjønnet!

Visste du at det faktisk er temperaturen som avgjør? For varmt, eller for kaldt, da blir det jente. Akkurat passe - ja da blir det gutt.

Risky business?

Det kan høres ut som en skrekkfilm, moren bærer ungene i den skumle kjeften sin. Men også en krokodille-mor er omsorgsfull. Når hun hører ungene pipe, ja da hjelper hun dem ut av reiret og ut i vannet ved å bære dem i kjeften til nærmeste vann. Akkurat som våre spedbarn er en krokodilleunge fullstendig avhengig av mors beskyttelse den første tiden.

Den kaldblodige og treige krokodillen er ett av de dyrene som i dag minner mest om dinosaurene. Krokodillene tidlig fant en ideell kroppsform, som var både effektiv og allsidig nok til at de ikke trengte å endre seg. Enkelte arter kan faktisk løpe svært fort på strake ben.

Så vanvittig mye eldre!

Visste du at dette fantastiske dyret har eksistert på jordkloden i 200 millioner år? Til sammenlikning, nåværende versjon av mennesket har kun eksistert i omtrent 200.000 år, og det var først for 100.000 år at vi forlot det Afrikanske kontinent. Slikt blir man ydmyk av. Likevel, vi mennesker er godt på vei til å utrydde krokodiller og andre arter som har vist en enorm evne til overlevelse, inntil vi mennesker begynte å rasere naturen i stort omfang. Vi må ta vare på dette fantastiske skattkammeret.

Redder vi regnskogen, redder vi dyrene!

I dag utryddes jordens arter 1000 ganger raskere enn i før-industriell tid. Den største trusselen er nedbygging av villmark. Artene i regnskogen trenger store sammenhengende leveområder for å overleve. Sammen kan vi redde hjemmet deres, og bidra til at de ikke havner på den stadig voksende listen over utryddede arter.

Regnskogfondet bidrar direkte til vern av 720.000 kvadratkilometer regnskog - et område på størrelse med nesten hele Norge og Sverige til sammen. Vi må beskytte mye mer, og det tror vi at vi skal kunne klare, så lenge vi er stadig flere som står sammen om å beskytte regnskogen. Du kan gjøre en forskjell!

Bli regnskogvokter!

6 kjappe fakta om krokodillen🤓

🦖 Levde sammen med dinosaurene.
🦷😬 Nye tenner dannes hele livet igjennom til erstatning for de utslitte.
🙏🏼 Var hellige dyr i det gamle Egypt.
☀️ Varme øker kroppsstørrelsen.
🐊 Blir mellom 1,3 meter til 6–7 meter lange.
💚 Opptil 50-70 år gamle.