Regnskogen er et skattkammer

Regnskogen er hjemmet til et enormt mangfold av dyre- og plantearter. Regnskogen utfører en rekke livsviktige tjenester for oss mennesker og for kloden vår.


Skattkammeret

I regnskogen finner du alt fra elefanter, tigre, aper i alle størrelser og fasonger, og helt ned til den minste maur. Visste du forresten at en enkelt busk i regnskogen kan huse flere maurarter enn det finnes i hele Norge? Eller at du kan finne hele 480 tresorter på kun 10 mål skog? Til sammenlikning: Her i Norge har vi kun ca 30 tresorter totalt.

Regnskogen er også livsgrunnlaget for mange millioner urfolk med unike levesett, kulturer og verdifull kunnskap.

Regnskogen er ikke bare et spennende skattkammer, den utfører en rekke livsviktige oppgaver her på planeten vår, og selv om vi bor her oppe i nord, er vi helt avhengige av den. Er du med og redder regnskogen, er du en del av løsningen på flere av de største utfordringene vår klode står overfor.

Mus-lemurer titter ut fra gjemmestedet sitt i regnskogen. Foto: Thomas Marent

Skal vi løse naturkrisen, må vi redde regnskogen

Evolusjonen har brukt opptil 140 millioner år på å utvikle et skattkammer av unike plante- og dyrearter i regnskogen. Den er faktisk vårt eldste og rikeste landbaserte økosystem - opptil 80 % av landjordas dyre- og plantearter lever her, blant dem flere kjente dyrearter. Bare tenk på dyr som fjellgorillaen, jaguaren, orangutangen, borneoelefanten, dovendyret. Regnskogen er også full av mindre kjente, men like fascinerende dyrearter som glassfrosken og løvetamarinen. For ikke å snakke om alle de vakre og unike plantene. Nå forsvinner artene i et tempo vi ikke har sett makan til tidligere, fordi leveområdene deres ødelegges. Forskere snakker faktisk om en naturkrise. Redder vi regnskogen, redder vi også utallige dyre- og plantearter.

Rosegravmyrt kommer fra regnskogen i Madagaskar. Virkestoffer som brukes som cellegift i kreftbehandling kommer opprinnelig fra rosegravmyrten.

Regnskogen er jordas apotek

Regnskogen er også en kilde til unike virkestoffer som har vist seg å være effektive mot sykdommer. Regnskogens bidrag til kreftbehandling begynte for alvor på 1950-tallet, med oppdagelsen av vincristine og vinblastine i rosegravmyrt fra Madagaskars regnskoger. Funnet ble et gjennombrudd i behandlingen av leukemi, og jakten på en kur mot kreft fortsetter i regnskogene. Tenk om virkestoffene til medisiner som kan kurere kreft, ebola og korona lå gjemt en regnskog som ikke lenger finnes?

Regnskogen i Kongo er verdens nest største etter Amazonas. Regnskogen binder opp enorme mengder klimagasser. Foto: Alexis Huguet

Skal vi løse klimakrisen, må vi redde regnskogen

Regnskogen er faktisk et gigantisk karbonfangst- og lagringsanlegg som er med på å bremse klimaendringene. Det er så effektivt at verdens skoger binder opp rundt en tredjedel av de globale CO2-utslippene. Når vi ødelegger regnskogen, ødelegger vi samtidig ett av jordas mest effektive klimaverktøy, og bidrar til enda mer CO2-utslipp. Mellom 10 og 15 prosent av verdens klimagassutslipp skyldes hugging og brenning av regnskogen. Det tilsvarer de årlige utslippene fra alle verdens biler og båter til sammen.

Kakaotreet vokser i regnskogen. Uten regnskogen hadde vi ikke hatt sjokolade.

Regnskogen bidrar til et stabilt klima og til matsikkerhet

Regnskogen produserer også store mengder regn på egen hånd og styrer nedbørsmønstre langt utover sitt eget område. Dette er veldig viktig for produksjonen av maten vi spiser. Uten Amazonasregnskogen, hadde store deler av Sør-Amerika sannsynligvis vært mye tørrere og på langt nær så fruktbar. Tørke og ustabil klima som følge av klimakrisen fører allerede til dårligere avlinger enkelte steder i verden. Apropos mat; visste du at vi kan takke regnskogen for at vi har kaffe, bananer, sjokolade, avokado, kardemomme og superbæret açaí. De kommer alle fra regnskogen eller er avhengige av den for å trives.

Jaguaren er skogens konge. Den har ett av dyrerikets kraftigste bitt. Foto: Araquem Alcantara

Du kan gjøre en viktig forskjell

Dette fantastiske økosystemet er vi nødt til å ta godt vare på. Regnskogfondet bidrar direkte til vern av regnskog nesten på størrelse med Norge og Sverige til sammen. Din støtte er viktig. Hjelp oss å beskytte enda mer regnskog. Du kan gjøre en forskjell for dyrene, plantene, klimaet og naturen på kloden vår. Bli regnskogvokter!

Vær en del av løsningen