Redd den dyrbare regnskogen. Bli regnskogvokter!

Gi regnskogens dyr og planter en sjanse til å overleve.


Lurer du på hvordan vi bruker din støtte? 

Skattkammeret

Verdens regnskoger er et skattkammer! Her finner du alt fra elefanter, tigre, aper i alle størrelser og fasonger, og helt ned til den minste maur. Visste du forresten at en enkelt busk i regnskogen kan huse flere maurarter enn det finnes i hele Norge? Eller at du kan finne hele 480 tresorter på kun 10 mål skog? Til sammenlikning: Her i Norge har vi kun ca 30 tresorter totalt. Regnskogen er ikke bare et spennende skattkammer, den utfører en rekke livsviktige oppgaver her på planeten vår, og selv om vi bor her oppe i nord, er vi helt avhengige av den. Er du med og redder regnskogen, er du en del av løsningen på flere av de største utfordringene vår klode står overfor.

Mus-lemurer (Microcebus Lehilahytsara) titter ut fra gjemmestedet sitt i regnskogen. Foto: Thomas Marent

Redd regnskogen - stopp naturkrisen

Evolusjonen har brukt opptil 140 millioner år på å utvikle et skattkammer av unike plante- og dyrearter i regnskogen. Den er faktisk vårt eldste og rikeste landbaserte økosystem - opptil 80 % av landjordas dyre- og plantearter lever her, blant dem flere kjente dyrearter. Bare tenk på dyr som fjellgorillaen, jaguaren, orangutangen, borneoelefanten, dovendyret. Regnskogen er også full av mindre kjente, men like fascinerende dyrearter som glassfrosken og løvetamarinen. For ikke å snakke om alle de vakre og unike plantene. Nå forsvinner artene i et tempo vi ikke har sett makan til tidligere, fordi leveområdene deres ødelegges. Forskere snakker faktisk om en naturkrise. Redder vi regnskogen, redder vi også utallige dyre- og plantearter.

Rosegravmyrt (Catharanthus roseus) kommer fra regnskogen i Madagaskar. Virkestoffer som brukes som cellegift i kreftbehandling kommer opprinnelig fra rosegravmyrten.

Redd regnskogen -jordas apotek


Visste du at mange av våre moderne medisiner har sitt utspring i virkestoffer som kommer fra regnskogen? Dette har gitt oss livreddende medisiner mot kreft, hjerte- og karsykdommer og malaria.Regnskogens bidrag til kreftbehandling begynte for alvor på 1950-tallet, med oppdagelsen av vincristine og vinblastine i rosegravmyrt fra Madagaskars regnskoger. Funnet ble et gjennombrudd i behandlingen av leukemi, og jakten på en kur mot kreft fortsetter i regnskogene. Tenk om virkestoffene til medisiner som kan kurere kreft, ebola og korona lå gjemt en regnskog som ikke lenger finnes?

Jaguaren er skogens konge. Den har et dyrerikets kraftigste bitt. Foto: Araquem Alcantara

Matkammeret

Mange av matvarene vi nyter daglig har sitt opphav i regnskogen eller er avhengige av den for å kunne dyrkes. Bare tenk på sjokolade, kaffe og avokado. Regnskogen produserer også store mengder regn på egen hånd og styrer nedbørsmønstre langt utover sitt eget område. Denne nedbøren er livsviktig for at vi skal kunne produsere nok mat.

Vær en del av løsningen. Redd regnskogen!

Dette fantastiske økosystemet er vi nødt til å ta godt vare på. Regnskogfondet bidrar direkte til å beskytte regnskogområder på størrelse med Norge og Sverige til sammen. Din støtte er viktig. Hjelp oss å beskytte enda mer regnskog. Du kan gjøre en forskjell for dyrene, plantene, klimaet og naturen på kloden vår. Bli regnskogvokter!

Støtt regnskogen