Palmeoljeselskap må punge ut etter rasering av regnskog

Palmeoljeselskapet PT Kallista Alam må betale 184 millioner kroner i erstatning for å ha ødelagt vernet regnskog. En viktig symbolsak for skogsamarbeidet mellom Norge og Indonesia, mener Regnskogfondet.

Tett regnskog i Indonesia

Leuser økosystem er med sine 26 000 km2 det største gjenværende regnskogsområdet på øya Sumatra i Indonesia og består av en nasjonalpark med randsone som hittil har vært vernet fra hogst.

En tredjedel av pengene går til staten for tapte inntekter, mens resten skal brukes på å rehabilitere det unike økosystemet.

Retten fant beviser på at selskapet har hogd og brent vernet regnskog uten tillatelse i Aceh-provinsen, lengst nord på Sumatra i Indonesia.

- Dommen sender en tydelig beskjed til selskaper som opererer i Aceh og som tror de kan komme unna med ødeleggelse av vernet skog, sier Muhammad Nur, leder i den lokale miljøorganisasjonen Walhi Aceh.

Truet orangutanger, elefanter og tigre

Det ble ramaskrik da palmeoljeselskapet i 2011 fikk tillatelse til å operere i regnskogsområdet Tripa i Aced på Sumatra. Regnskogen i Leuser økosystem, som Tripa er en del av, har et unikt biologisk mangfold og er hjem for utrydningstruede orangutanger, elefanter, tigre og neshorn. I tillegg er jorda svært karbonrik og hogst og branner fører til store klimagassutslipp.

Miljøorganisasjoner verden over satte press på indonesiske myndigheter da nyheten om Tripa sprakk. Regnskogfondet var med på å støtte en kampanje som samlet 1,5 millioner underskrifter for å få provinsmyndighetene til å bevare den unike regnskogen i Aceh. Samtidig anmeldte den indonesiske miljøorganisasjonen Walhi palmeoljeselskapet for flere forhold.

Orangutang mamma som gir et kyss til ungen sin

Regnskogen i Leuser økosystem har et unikt biologisk mangfold og er hjem for en gruppe utrydningstruede orangutanger.

Brudd på hogstmoratoriet

Saken ble aktuell i Norge og internasjonalt fordi området var underlagt moratoriet som forbyr nye tillatelser for hogst og plantasjer i primærskog og torvmyr, et viktig tiltak i det norske skogsamarbeidet med Indonesia. Nasjonale miljøorganisasjoner hevdet at plantasjetillatelsen til PT Kallista Alam var et bevis på at moratoriet ikke var effektivt..

Det var derfor stor jubel da selskapets plantasjetillatelse først ble kansellert i en rettsak i 2012. Lokale myndigheter har siden den gang somlet med å iverksette dommen.

Nå dømmes altså selskapet på nytt, denne gangen med større økonomiske konsekvenser.

- Saken var en lakmustest for det norske skogsamarbeidet, og derfor er dette en viktig seier. Men det gjenstår mye arbeid før regnskogen i Aceh er reddet, sier Anja Lillegraven i Regnskogfondet.

Fatal arealplan truer dyr og klima

Provinsmyndighetene i Aceh vedtok like før jul en ny arealplan som i praksis vil åpne opp for storstilt hogst, plantasjedrift og gruveselskaper inne i Leuser nasjonalpark. En slik utvikling vil bli fatal for de siste orangutangene og andre store pattedyr i området og føre til store klimagassutslipp. Før arealplanen kan settes i verk må den godkjennes nasjonalt.

- Indonesias nye «regnskogsminister» Heru Prasetyo må ta tak i denne saken. Miljøorganisasjoner verden over følger hans kamp mot landets mektige industrielle interesser, sier Regnskogfondets Anja Lillegraven.

Les flere nyheter om Sørøst-Asia og Oseania