Historisk! Sônia Guajajara er Brasils første urfolksminister

Torsdag 29 desember ble urfolksaktivisten og politikeren Sônia Guajajara (48) utnevnt som minister for det nyopprettede brasilianske urfolksministeriet av Brasils nye president, Lula da Silva. Hun er dermed historisk som Brasils første urfolksminister noensinne.

Foto: Andre Borges/EPA-EFE/Shutterstock

– Dette er en stor utfordring, men også en stor mulighet for oss urfolk. Det er et resultat av mange års kamp, sa Sônia Guajajara i et intervju med The Guardian.

Sônia Guajajara, fra Guajajara-Tenteharfolket nordøst i Brasil, har omfattende bakgrunn som urfolksaktivist. Hun har tidligere også vært koordinator for Regnskogfondets samarbeidspartner, urfolksorganisasjonen APIB. Hun ble valgt inn i kongressen i Brasil ved kongressvalget i 2022.

INNSETTELSE: Brasils nye president, Lula da Silva, sammen med urfolkslederen Raoni Metuktire under innsettelseseremonien 1. januar 2023. Raonis verdensturné med musikeren Sting i 1989 satte søkelyset på urfolks rettigheter og ødeleggelsen av Amazonas. Verdensturnéen ble oppstarten til Regnskogfondet. Foto Shutterstock

President Lula da Silva lovet under valgkampen i fjor høst å prioritere regnskogbeskyttelse og styrking av urfolks rettigheter, områder som ble svekket under forrige president, Jair Bolsonaro.

Utnevnelsen av Sônia som urfolksminister føyer seg til en rekke gode nyheter for urfolk og regnskogen i Brasil. Noe av det første Lula gjorde som president var å gjeninnsette styret i Amazonasfondet. Dermed er regnskogsamarbeidet mellom Norge og Brasil i gang igjen, etter at midlene i fondet ble frosset i 2019.

MILJØMINISTER: Brasils nye miljøminister, Marina Silva, sammen med Brasils president Lula da Silva under en pressekonferanse der Lulas nye regjering ble presentert 29. desember i fjor. Foto: Shutterstock

Lula gjenutnevnte også tidligere miljøvernminister Marina Silva, som hadde embetet mellom 2003 og 2008 under Lulas første presidentperiode. Avskogingen i Amazonas falt kraftig i den perioden.

Utfordringene står imidlertid i kø. Lula må hanskes med en brasiliansk kongress der tidligere president Bolsonaros tilhengere er i flertall. Disse ønske å svekke urfolks rettigheter og åpne opp Amazonas for økonomisk utnyttelse.

Anders Haug Larsen

Direktør for internasjonal påvirkning
(+47) 932 17 626
andershl@rainforest.no

Hvem er Brasils nye urfolksminister?

Redd regnskogen