Du grønne glitrende tre, god dag!

Et tre i regnskogen er mer enn bare vakkert. Det inneholder flere arter enn noe annet sted på jorda og utfører en rekke svært viktige tjenester for jordkloden og oss mennesker. Nå er det truet, men du kan hjelpe.

Dette treet i Amazonas kan bli opptil 65 meter høyt. Foto:Araquem Alcantara

Se for deg et tre i regnskogen.....

Det er svært, opptil 65 meter høyt. Det er ett av 50.000 forskjellige arter som finnes i regnskogen, mange av dem svært sjeldne. Treet yrer av liv: insekter, fugler, vekster, apekatter – ja flere dyre- og plantearter samlet enn noe annet sted på kloden. Visste du at opptil 80 % av alle plante- og dyreartene på landjorda lever her? Ikke bare det, men treet binder opp 1,3 tonn med C02 og bidrar til å bremse den globale oppvarmingen. Det er altså med på å sørge for at vi får en hvit jul her hjemme.

Barn leker på røttene til dette gigantiske kapoktreet i brasiliansk Amazonas. Foto: Araquem Alcantara

Regnskogen er et skattkammer

Treet er bare ett av mange vekster i den fantastiske regnskogen. Dette rike mangfoldet har gitt oss mennesker mange nyttige matvarer og medisiner. Fra regnskogen i Sør-Amerika har vi blant annet fått kakao, avokadoen, paranøtten, chilien, papayaen og søtpoteten. Oljepalmen kommer fra regnskogen i Afrika, og bananer, sukkerrør og et bredt spekter av krydder kommer fra regnskogen i Asia.

Medisinske virkestoffer fra regnskogen har gitt oss verdifulle medisiner mot blant annet kreft, malaria, hjerteproblemer og tuberkulose. Fremdeles er bare 1 % av regnskogens vekster undersøkt av den farmasøytiske industrien. Tenk om kuren for kreft lå i en regnskog som ikke lenger finnes?

Den fantastiske regnskogen

Les mer om alle tjenestene regnskogen utfører for oss

Regnskogen i fare. Dette gjør Regnskogfondet

Treet og alle de andre vekstene i regnskogen er nemlig i livsfare. Bare i fjor forsvant 40.000 km2 med regnskog over hele verden. Det er nesten like mye som Sveits, eller Nederland. Hugget. Brent ned. Når trærne forsvinner, forsvinner også alle plantene og dyrene. Dette må stoppes!

Regnskogfondet bidrar direkte til vern av 720.000 kvadratkilometer regnskog - et område nesten på størrelse med Norge og Sverige til sammen, og vi jobber for å verne om stadig mer.Dette gjør vi ved å:

  • sette press på selskapene som avskoger og selskapene som handler med dem
  • senke etterspørselen etter råvarene som bidrar til avskoging
  • støtte urfolk og lokalbefolkning i deres kamp for å verne om regnskogen sin og forvalte den bærekraftig. Da ser vi at den blir stående.
  • kartlegge hvor avskoging er planlagt før det skjer og jobbe for å stoppe det.
  • dokumentere og synliggjøre ulovlig hogst og skadelige kommersielle avtaler.
  • Jobbe for regnskogvennlig politikk i Norge og internasjonalt


Trefrosk (Osteocephalus Buckleyi) lever i regnskogen i Amazonas og er en del av det enorme biologiske mangfoldet i regnskogen. Opptil 80 % av alle landjordas arter lever her. Foto: Thomas Marent.

Du kan bidra til at treet blir stående til jul. Og til neste jul. Det koster kun 5 kr.

Vi har regnet oss fram til at hvert femte krone du gir til Regnskogfondet verner ett tre i ett år. Et tre som ellers ville forsvunnet. 250 kr redder hele 50 trær i ett år.

Vi trenger din støtte til å redde enda mer. Bli med og sørg for at jordkloden vår fremdeles er fylt med grønne trær som skinner - og ikke bare er minner.

Gjør en forskjell for dyrene, plantene og menneskene som bor i regnskogen. Bli regnskogvokter denne julen.

Tusen takk. Vi ønsker deg og dine en riktig god jul.

Gi en gave til regnskogen denne julen