Vi vokter regnskogen for alt det fantastiske livet som lever der. Bli regnskogvokter du også!

Vi vokter regnskogen for alt det fantastiske livet som lever der. Bli regnskogvokter du også!

Skal vi løse naturkrisen, må vi redde regnskogen!

Se for deg alt det livet som finnes i regnskogen: morfosommerfugler, jaguarer, bromeliader, orangutanger, orkideer, papegøyer, kapoktrær og pilgiftfrosker. Det er bare en bitteliten bit av alle andre de fantastiske artene som lever her.

Den tropiske regnskogen er faktisk landjordas eldste og rikeste økosystem. Her lever inntil 80 prosent av dyr og planter på jordoverflaten! Det er ingen som vet akkurat hvor mange arter som lever i regnskogen, og mange av artene er ikke oppdaget enda. At tallet er svimlende høyt er det ingen tvil om. De høyeste anslagene ligger på hele 50 millioner arter!

Et utrolig biologisk mangfold er truet

Visste du at det finnes flere enn 40.000 forskjellige tresorter i regnskogen? Til sammenligning er det kun rundt 30 ulike tresorter totalt i Norge.

Denne artsrikdommen har også andre fordeler du kanskje ikke hadde tenkt på. Planter og dyr i regnskogen har bidratt med virkestoffer til mange av medisinene våre. Et eksempel er et virkemiddel man fant i en plante fra Gravmyrtslekta i regnskogen på Madagaskar. Virkestoffet ble kopiert og brukt i medisin som har økt overlevelsesraten hos barn med leukemi fra 20 til 80%. Planten er nå utryddet, fordi regnskogen der den fantes ble ødelagt. Tenk om kuren for kreft fantes i en regnskog som ikke lenger eksisterer?

Regnskog over hele verden er nemlig sterkt truet. Hvert år ødelegges det regnskog på størrelse med Belgia. Man snakker om en naturkrise, fordi på verdensbasis forsvinner arter nå 1000 ganger fortere enn førindustriell tid. Det skyldes vår ødeleggelse av artenes leveområder og raske klimaendringer. Mange av artene som forsvinner lever i regnskogen. Skal vi løse naturkrisen, må vi altså redde regnskogen!

Urfolk er regnskogens voktere

Regnskogen er hjemmet til millioner av urfolk. De har levd i regnskogen i mange tusen år og omtaler skogen som mor. Urfolk lever i pakt med naturen og forvalter regnskogen bærekraftig. De får mat, medisiner, klær og husly fra skogen. Regnskogen betyr alt for dem, både kulturelt og spirituelt.

Urfolk er regnskogens voktere, og Regnskogfondet står sammen med dem for å redde regnskogen. Vi samarbeider for å styrke overvåkingen og beskyttelsen av regnskogen, og vi jobber for at urfolk får anerkjente rettigheter til regnskogen der de bor. Vi ser at der urfolk får rett til regnskogen, blir den stående og godt tatt vare på.

En svart og hvit larve kryper bortover en grein. Larven buer seg i samme mønster som en buet utstikker fra greina.

Bli regnskogvokter du også!

Regnskogen og artene som lever der trenger din hjelp. Nå har du muligheten til å stå sammen med urfolk og alle med et hjerte for regnskogen. Regnskogfondet bidrar direkte til beskyttelse av regnskog på størrelse med nesten hele Norge og Sverige til sammen. Med din og andres hjelp kan vi beskytte mer. Sammen skal vi vokte alt det fantastiske livet i regnskogen.

Gjør en forskjell. Bli regnskogvokter du også!