Tusen takk for din gave til regnskogen!

Du gjør en forskjell gjennom din støtte til regnskogen.

Regnskogen er ikke verdens lunger. Den er derimot verdens viktigste svamp, et supermarked, både apotek og lege, en termostat, en genbank og en vannspreder.

Sommerfuglen Vettius Vettius er kun en liten flik av regnskogens utrolige rikdom. Foto. Thomas Marent

I regnskogen finner vi landjordas rikeste og eldste økosystem. Artene har utviklet og tilpasset seg sine omgivelser gjennom millioner av år. Mange av regnskogens hemmeligheter har vi lært av urfolk som lever i og av verdens regnskoger. Disse folkene har tradisjonelt en dyptgående kunnskap om naturen.Du kan lese om noen av dem her:

En frosk ligger på ryggen med beina i været.

Froskearten Phyllomedusa hypochondrialis spiller død. Foto: Arild Hagen

Regnskogens hypokonder

Froskearten Phyllomedusa hypochondrialis spiller død når den føler seg truet, derav slektsnavnet! Ved å ligge "livløs" på skogbunnen beskytter den seg mot angrep. Og bløffen fungerer - i det minste mot noen fiender. Et angrep kan utløses av bevegelse og angriperen kan miste byttet av syne når den blir liggende helt urørlig. En annen mulighet er at angriperen instinktivt oppfatter byttet som et åtsel og mister interessen.

En liten maur på et blad.

SAMSPILL: I regnskogen er de største avhengige av de minste.

Store trær, små knott

Hva gjør du når du ikke kan rikke deg av flekken og fienden angriper? Med røttene godt planta i jorda er det få fluktmuligheter for regnskogens trær. Løsningen er å inngå allianse med, ikke de største og sterkeste, men med skogens minste. Det er nemlig disse som har de rette våpnene. Flere av regnskogens trær, som akasia og cecropia inviterer maur til å bo hos seg. De byr på søt og næringsrik nektar og maurene bygger seg boliger i treets hulrom. Til gjengjeld stiller maurene opp for treet når dens lille nisje i skogen invaderes av andre hurtigvoksende trær eller av klatreplanter som bruker treet som stige opp til den livgivende sola. Aztecmaurene som har leid seg inn hos cecropia-treet rykker raskt ut når klatreplanter ypper seg. Med sine sylskarpe tenner avskjærer den effektivt ethvert forsøk på slike bakholdsangrep. Insekter som lander på treet blir også raskt drevet på flukt når den lille aggressive mauren iler til i hopetall.

To orangutanger sitter i et tre og bruker en grein som paraply for å dekke seg for regnet.

OPPFINNSOM: Orangutangen bruker grener og blader til å beskytte seg for regnet. Foto: Thomas Marent

Orangutangen

På indonesisk betyr orangutang «mennesket fra skogen». Ikke rart, visste du at vi har hele 97 prosent felles DNA? Orangutangen får kun ett barn hvert 6-7 år. Få dyr er så omsorgsfulle som orangutangmødrene. De passer på ungen sin i seks-åtte år. De herlige ape-ungene er med moren sin overalt mens de hele tiden følger med og lærer. De finner ut hvordan de skal samle inntil 400 forskjellige typer mat og hvilke trær som har frukt, og når de skal besøke dem. De lærer hvordan de skal lage reir ved å folde greiner, hvordan de skal bruke vekten sin for å svinge lianer, og hvordan de skal stikke fingrene i hull i trær for å få vann eller dra ut honning. Orangutangen bruker også redskaper, blant annet pinner for å fiske ut termitter fra hull og trebiter til å skrelle frukt. Når troperegnet øser ned over regnskogen finner orangutangen fram blader og grener for å konstruere en paraply eller regnjakke.

Tre orkaner sett fra verdensrommet.

Illustrasjon av 3 orkaner som nærmer seg de karibiske øyer og USA. Illustrasjon: NASA

Regnskogen lager sitt eget regn

Verdens største regnskog, Amazonas,lager sitt eget regn som den sprer ut over store områder i Sør-Amerika. Det er påvist at regn fra Amazonas faller over de store landbruksområdene i sørlige Brasil og nordlige Argentina. Denne vannsprederfunksjonen er svært viktig for matproduksjonen på kontinentet. Forskning tyder på at dersom skogen hogges ned, vil denne funksjonen svekkes, eller i verste fall forsvinne.

Amazonas er en orkanforsikring

Så lenge Amazonas eksisterer har Sør-Amerika tatt ut verdens mest effektive orkanforsikring. Det skyldes to årsaker:

  • jevn kondensering av fuktig luft over tretoppene forhindrer at vinden kan bygge seg opp i de ødeleggende virvlene som kjennetegner orkaner og tornadoer.
  • Regnskogens pumpefunksjon gjør at skogen kontinuerlig suger fuktig luft inn fra Atlanterhavet. Havområdene utenfor skogen blir tørrere og orkaner dannes ikke der. De orkanene som oppstår andre steder vil ta andre og våtere ruter på sin destruktive vei.

Ingen naturtype er en større kilde til nye medisinske oppdagelser enn regnskogene. Foto: Kyrre Lien

Regnskogen er et supermarked og et apotek

De som bor i regnskogen beskriver den ofte som et supermarked. Det er fordi den tilbyr et variert utvalg av mat, medisiner og materialer som trengs for å leve i skogen.

Visste du for eksempel at frukten og innmaten fra Açai-palmen har blitt brukt som mat i minst 1000 år? Fra regnskogen i Sør-Amerika har vi blant annet fått kakao, avokadoen, paranøtten, chilien, papayaen og søtpoteten. Oljepalmen kommer fra regnskogen i Afrika, og bananer, sukkerrør og et bredt spekter av krydder kommer fra regnskogen i Asia. Listen er lang.

Regnskogen er faktisk et eneste stort apotek, og mange av våre moderne medisiner har sitt utspring i virkestoffer som kommer fra regnskogen. Visste du at kun 5% av plantene i regnskogen er undersøkt for medisinske virkestoffer? Det hadde vært synd om kuren for kreft fantes i en regnskog som ikke lenger eksisterer. Regnskogen er en kilde til unike virkestoffer som har vist seg å være effektive mot sykdommer. Regnskogens bidrag til kreftbehandling begynte for alvor på 1950-tallet, med oppdagelsen av vincristine og vinblastine i rosegravmyrt fra Madagaskars regnskoger. Funnet ble et gjennombrudd i behandlingen av leukemi, og jakten på en kur mot kreft fortsetter i regnskogene

Tenk om virkestoffene til medisiner som kan kurere kreft, ebola og korona lå gjemt en regnskog som ikke lenger finnes?

Løvetamarinen bor i regnskogen sørøst i Brasil. Foto: Thomas Marent

Når du er med og verner om regnskogen, er du med på å verne et unikt skattkammer. Du er med på å beskytte hjemmet til opptil 80% av landjordas dyre- og plantearter. Mange av disse trenger store sammenhengende leveområder, og de dør ut når regnskogen blir stykket opp og rasert.

Kunne du tenke deg å være med og skrive neste kapittel i historien om regnskogen?

Regnskogfondet bidrar til beskytte et totalt område med regnskog på størrelse med Norge og Sverige til sammen, og vi jobber hele tiden for å beskytte enda mer. Som regnskogvokter gir du et fast beløp hver måned til beskyttelse av regnskog. Du gjør en viktig forskjell for dyrene, plantene og menneskene i regnskogen - og for kloden vår.

Dette går din støtte til 

Vil du redde regnskogen?