Bli med og redd landjordens skattkammer - bli regnskogvokter!

Bli en del av løsningen på naturkrisen - bli regnskogvokter! 

Kjempe-fetteren til marsvinet

Se på disse to søtnosene da! Hils på flodsvinet, marsvinets nærmeste slektning. Nå tror du kanskje at et flodsvin er en liten krabat, men da må du tro om igjen. Flodsvinet er nemlig verdens største nålevende gnager, og kan veie over 50 ganger så mye som marsvinet! Og den minner mer om en liten gris enn et marsvin.

Flodsvinet trives langs vann og elver i hele Amazonas. Den blir sjelden mer enn 4 år gammel, sånn er det når du er favorittretten til verdens største slange - anakondaen. Det er det dessverre vanskelig å redde den fra. Men hjemmet deres kan du beskytte.

Gjemmer seg i vannet

Flodsvinet elsker å være i vann. Da kommer det godt med at de har svømmehud mellom tærne. Neseborene, øyne og ører er små, og de er strategisk plassert høyt oppe på hodet. Slik trenger den kun å stikke litt av hodet over vannet for å kunne lukte, se og høre potensielle farer. Blir flodsvinet skremt flykter det ut i vannet, og dykker gjerne under.

En sterk leder

Flodsvinet lever som regel i par, familiegrupper eller større blandede flokker på opptil 30 dyr. I hver gruppe er det som regel kun én dominant hann, som kan holde flokken i jerngrep i flere år. Hovedoppgaven til lederen er å forsvare territoriet til flokken og å varsle fare med høylytt "bjeffing". Da søker hele gjengen sikkerhet ute i vannet.

En forlokkende parfyme

Flodhannen har en stor, oval duftkjertel plassert oppå snuten. Denne gir fra seg et klissete stoff som brukes til å lage duftspor med. Parfymen gnir han mot planter og trær for å tiltrekke seg hunner. Det er altså viktig å lukte godt for å få sjans hos damene! Dette fantastiske skattkammeret må vi ta vare på!

Redder vi regnskogen, redder vi dyrene!

Skal vi stoppe det dramatiske tapet av planter og dyr må vi klare å redde regnskogen, hvor så mye som inntil 80% av landjordas dyr og planter lever. Utryddelse av arter går nå 1000 ganger raskere enn i førindustriell tid. Nedbygging av villmark er hovedårsaken. Artene i regnskogen trenger store sammenhengende leveområder for å overleve. Du kan gjøre en forskjell! Sammen kan vi redde hjemmet deres, og bidra til at de ikke havner på den stadig voksende listen over utryddede arter.

Regnskogfondet bidrar direkte til vern av 720.000 kvadratkilometer regnskog - et område på størrelse med nesten hele Norge og Sverige til sammen. Vi må beskytte mye mer, og det tror vi at vi skal kunne klare, så lenge vi er stadig flere som står sammen om å beskytte regnskogen. Du kan gjøre en forskjell!

Bli regnskogvokter!

5 kjappe fakta om flodsvinet🤓

🌍 Lever i Amazonas
🌱 Spiser gress, siv og vannplanter
⚖️ 35-65 kilo
🦛 Opptil 1,3 meter lang
💚 Opptil 10 år