Soyaindustrien må fortsatt holde seg unna skogen

Den brasilianske soyaindustrien har videreført forbudet mot avskoging i forbindelse med soyaproduksjon.

Soya åkre sett fra lufta

Soya-produksjon utenfor urfolksterritoriet Xingu i Mato Grosso, Brasil.

Soyamoratoriet ble innført i 2006 etter en omfattende Greenpeace-kampanje, og har vist seg å være et effektivt grep for å redusere avskoging i Amazonas. Nå er forbudet mot avskoging for å etablere nye soyaåkre videreført med 18 måneder, skriver Mongabay.com.

Dermed kan miljøbevegelsen puste lettet ut etter et snaut år med tvil om moratoriets framtid. I januar uttalte interesseorganisasjonene for brasilianske korneksportører og produsenter av vegetabilsk olje at forbudet ville bli avsluttet i løpet av 2014. Ifølge Mongabay.com var dette begrunnet i at Brasils nye skoglov ville fungere som en tilstrekkelig beskyttelse mot avskoging.

Skogloven i Brasil er svært omstridt, og en rekke miljøorganisasjoner reagerte kraftig på industriens signaler om å avvikle forbudet. Gleden var derfor stor da det nylig ble klart at moratoriet videreføres. 2006-kampanjens initiativtaker, Greenpeace, mener behovet for et fortsatt forbud er krystallklart og at ingen andre mekanismer er på plass for å forhindre at soyaindustrien ødelegger regnskog.

– Utvidelsen av moratoriet med 18 måneder gir forhandlere, produsenter og brasilianske myndigheter nok tid til å sikre at produksjonen av landbruksprodukter ikke bidrar til avskoging, sier seniorrådgiver Paulo Adario i Greenpeace International.

Les flere nyheter om Amazonas