Skogøkonomi - Beskytter levebrød og klima

En båttur gjennom regnskogen var en hyllest til motstandsdyktighet og innovasjon, men også en tankevekkende påminnelse om hva som står på spill. Klimaendringene gjør seg gjeldende dypt inne i regnskogen i Amazonas.

REFLEKSJON: Representanter for urfolk, lokalsamfunn og aktivister møttes om bord på en elvebåt på Rio Negro-elven i Brasil for å reflektere over fem år med et banebrytende initiativ for skogøkonomi i brasiliansk Amazonas. Foto: Sarah Lança

Av Regnskogfondet.

Den første uken i juni 2025 møttes urfolksledere, lokalsamfunn og aktivister på en elvebåt på den majestetiske Rio Negro-elven i Brasil for å reflektere over fem år med Forest Economy Project (ForEco) et banebrytende initiativ for skogøkonomi i brasiliansk Amazonas.

Siden 2021 har Regnskogfondet og seks brasilianske partnerorganisasjoner jobbet sammen for å støtte urfolk og lokalsamfunn i tre sammenhengende økologiske områder og nærmere 800 lokalsamfunn i å utvikle bærekraftige levebrød forankret i tradisjonell kultur.

Gjennom tiltak som samfunnsbasert turisme, lokal matproduksjon og høsting av andre skogprodukter enn tømmer, har skogøkonomiprogrammet vist at økonomien ikke trenger å utnytte naturen for å blomstre.

- Med ForEco bygger vi videre på alt vi har lært om hvordan vi best kan beskytte Amazonas gjennom mer enn tre tiår med arbeid i Brasil, sier Conrado Octavio, leder for Brasil-programmet i Regnskogfondet.

Kjernen i prosjektet er begrepet "sosio-bioøkonomi".

- I motsetning til tradisjonelle økonomier basert på merverdi og kapitalgevinst, er sosio-bioøkonomier basert på omsorg og på bevaring. Disse økonomiene er mangfoldige og knyttet til økosystemtjenester, lokalsamfunn og langsiktig lokal forvaltning.

Bianca Tozato, rådgiver i Regnskogfondets brasilianske partner, Instituto Socioambiental (ISA)

Levebrød som jobber med skogen, ikke mot den

Det uvanlige møtet om bord på elvebåten ble arrangert av urfolksorganisasjonen FOIRN (Federation of Indigenous Organizations of the Rio Negro).

I løpet av flere dager besøkte deltakerne lokalsamfunn som deltar i prosjektet. Deltakerne fikk høre direkte fra familier, unge mennesker og lokale produsenter om miljøendringene de opplever mens de seilte nedover Rio Negro, den største sideelven til Amazonas.

Ved å bygge opp bærekraftige økonomier basert på hensynsfulle høstingsmetoder og respekt for miljøet, har lokalsamfunnene et håp om at de både kan tilpasse seg til og bremse klimaendringene.

HÅNDVERK: Nadija de Paula Ninas lager håndverk fra bærekraftig høstede materialer og finner nye måter å investere i områdene sine på, i Boa Vista i Brasil. Foto: Sarah Lança

I byen Boa Vista, som ligger ved Branco-elven, forteller Nadija de Paula Ninas, ungdomskoordinator i Association of Riverside Indigenous Communities, om hvordan et lokalt initiativ for fritidsfiske og et nyetablert økoturismeprosjekt, Serras Guerreiras, forandrer livet langs elven.

- Vi ønsker å bli boende her. Vi er lykkelige her, det er umulig å ikke være det. Før så ikke de unge mulighetene. Nå gjør vi det, forteller Nadija.

Som en del av skogøkonomi-initiativet lager unge mennesker som Nadija kunsthåndverk av materialer som er høstet på en bærekraftig måte, forvandler lokale matvarer i felleskjøkken og finner nye måter å bli boende og investere i områdene sine på.

Dette er ikke økonomier som er bygget for ubegrenset vekst. I stedet er de utformet for å bevare det biologiske mangfoldet, opprettholde tradisjoner og skape et levebrød som jobber med skogen, ikke mot den.

KLIMAENDRINGER: På denne tiden av året skal Rio Negro-elven være lav etter tørketiden. Med klimaendringene har værmønstrene blitt mindre forutsigbare. Fotos: Sarah Lança

Skogen er i endring, og det samme er klimaet

- De eldre kjente årstidenes rytme, sier Francisco, leder for urfolksorganisasjonen Akhó Iwí i Mercês.

Han fortsetter:

- Nå er den rytmen brutt. Du ser det her: Elven er høy når den burde være lav. Før visste vi når det ville regne - nå vet vi det ikke.

Vitenskapelige studier støtter det lokalsamfunnene opplever. Studiene har dokumentert hvordan intakte skoger er avgjørende for å regulere det globale klimaet og dempe klimapåvirkningene. Tradisjonell kunnskap og urfolks forvaltningspraksis er avgjørende for at skogene skal blomstre.

URFOLKSREPRESENTANT: Fransisco, president for urfolksorganisasjonen Akhó Iwí i Mercês, Brazil. Foto: Sarah Lança

Det er her styrken til ForEco og den sosio-bioøkonomiske tilnærmingen ligger.

Det handler ikke nødvendigvis om å skalere opp individuelle verdikjeder for å konkurrere i tradisjonelle markeder, selv om det finnes eksempler på dette i ForEco: Partnere som UASEI har sikret distribusjon av Açaí-produkter på hjemmemarkedet, og flere lokalsamfunn produserer mat til offentlige skolelunsjer.

Det handler snarere om hvordan disse verdikjedene er plassert innenfor ulike territorielle produksjonssystemer, forankret i urfolks og lokalsamfunns kunnskaps- og forvaltningssystemer. Å støtte dette arbeidet betyr å støtte en levemåte som kommer hele planeten til gode.

- Forfedre har alt å gjøre med regnskog. Miljøet er dypt forbundet med menneskene, så det finnes ingen skog uten mennesker, forklarer Bianca Tozato, rådgiver i Regnskogfondets brasilianske partner, Instituto Socioambiental (ISA).

Tradisjonelle markeder hverken anerkjenner eller belønner de mange og sammensatte bidragene fra urfolks kultur og praksis. ForEco er imidlertid et alternativ som er forankret i forståelsen av at livsgrunnlag, tradisjonell kultur og kunnskap, produksjon og beskyttelse ikke er separate ideer - men uløselig knyttet sammen.

- Når et lokalsamfunn går inn i skogen for å høste nøtter, overvåker de samtidig territoriet sitt. De sjekker hvordan det står til med annet frukt, ser etter tegn på ulovlig aktivitet og deler informasjon. Alt henger sammen, og det er det som gjør det så effektivt. fortsetter Tozato.

PARTNERE: Urfolksledere, samfunnaktører, aktivister og donorer kom sammen om bord på en elvebåt for å reflektere over fem år med Forest Economy Project. Foto: Gedilson Alexandre (Maxixi), Sarah Lança

Et blikk bakover - og bevegelse fremover

På elvebåten ble det delt historier om suksess, innovasjon og utfordringene som gjenstår. Partnere fra hele brasiliansk Amazonas beskrev utfordringene med begrenset markedstilgang, logistikkhindringer og det presserende behovet for mer politisk støtte og offentlige investeringer i samfunnsstyrte løsninger.

Det er gjort fremskritt når det gjelder å utvide verdikjedene, bygge forbindelser og plattformer for kunnskapsdeling på tvers av ulike deler av Amazonas. Det er også gjort fremskritt for å fremme livsgrunnlag og endre politikk for å gi rom for lokalsamfunnsstyrte løsninger og alternative økonomiske modeller.

- Ved å bygge videre på det vi har oppnådd - og lært - de siste årene, har vi nå en reell mulighet til å utvide tilnærmingen vår, skalere det som fungerer, støtte det som vokser, og beskytte det som betyr noe, avslutter Conrado Octavio, leder for Brasil-programmet i Regnskogfondet.

Conrado Rodrigo Octavio

Leder, Brasil-programmet (i Brasil)
conrado@rainforest.no