Rekordhøye avskogingstall i Brasil

Avskogingstallene for juni er de høyeste junitallene siden disse målingene begynte og gjør at avskogingen første halvår av 2021 er 17% høyere enn samme periode i fjor.

Snart tåler ikke Amazonas mer avskoging, før den går fra regnskog til mer savannelignende områder. Det kan få uante konsekvenser for klima og biomangfold. Foto: Kyrre Lien/Regnskogfondet.

I løpet av juni ble 1062 kvadratkilometer avskoget, et område på størrelse med Stjørdal kommune. Dette er det høyeste junitallet siden DETER-målingene begynte i 2015. Avskogingstallene ble presentert av det brasilianske forskningsinstituttet INPE i dag.

Dette er den fjerde måneden på rad med rekordhøyt avskogingsnivå. Det samlede arealet for januar-juni 2021 er 17% større enn for januar-juni 2020.

Det var vært en dramatisk økning i avskogingen i Amazonas de siste fem årene. Kilde: INPE/DETER-B

Årets samlede avskogingstall vil derfor sannsynligvis overgå fjorårets, som var det høyeste på 12 år.

- Hvert år de siste årene har avskogingen i Brasil økt. Amazonas nærmer seg et vippepunkt. Vi frykter at regnskogen snart vil bli så oppstykket at den kollapser. Vi har ikke råd til flere slike rekordår, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.

Avskogingstallene for juni i år føyer seg inn rekken av svært alvorlige og stadig økende avskogingstall. Da mai-tallene kom, utgjorde de en 67% økning fra mai i fjor til mai i år, ifølge INPE.

Frykter dramatisk brannsesong
Den 1. juli delte INPE også foreløpige branntall for juni, som ble den verste
juni-måneden for branner på 14 år, med 2308 såkalte “hotspots” på satellittbildene. Det har fortsatt å brenne inn i juli.

Antallet branner i juni og juli pleier å være mye lavere enn det som er ventet i august og september. At vi i år ser så mange branner så tidlig på sommeren i Amazonas, og mindre nedbørsmengde, kan bety en dramatisk brannsesong.

Avskogingstrenden og brannene i Amazonas er en direkte konsekvens av svekket miljøpolitikk i Brasil.
- Nå er det avgjørende at land stiller krav om at Brasil bekjemper miljøkriminalitet og stanser avskogingen. Norske og internasjonale selskaper rydde opp i leverandørkjeden og stoppe å handle med de som tjener seg rike på å ødelegge regnskogen, avslutter Tørris Jæger.


-------------------------------------------

Ønsker du ytterligere informasjon eller kommentarer til denne saken?
Ta kontakt med:

Kristin Rødland Buick
Medierådgiver
+44 (0) 7377675135
kristin(@)rainforest.no