Rekordhøy avskoging: Lettantennelig regnskog går opp i flammer

Nye avskogingsdata viser 80 prosent økning i tap av regnskog siden 2023, i følge Global Forest Watch. Skogbranner i et tørrere Amazonas står for det meste av økningen.

AMAZONAS BRENNER: Nye avskogingsdata viser at rekordstore områder av Amazonas har gått tapt i skogbranner siste året. Foto: Edmar Barros

Av Rainforest Foundation Norway.

Nye tall som kom ut i dag viser at regnskogen i Amazonas blir stadig varmere og tørrere etter flere tiår med skogødeleggelser og global oppvarming. Kombinert med den varmende og tørkende effekten av naturfenomenet El Niño, har den tidligere nesten brannsikre regnskogen nå blitt lettantennelig.

Nye avskogingsdata viser en 80 prosent økning i tap av regnskog siden 2023. Universitetet i Marylands "tree cover loss data" som presenteres av World Resources Institute's Global Forest Watch, viser at verden har mistet betydelig mer regnskog til skogbrann i Amazonas det siste året, sammenlignet med noe annet år siden målingene begynte i 2002. I Norge ble rapporten først omtalt i NRK.

Tendensen er tydelig: Det har vært en stabil økning i tap av regnskog til skogbrann i perioden 2002-2024-perioden, med topper i 2016 og 2024. 

– Det er en ond sirkel. Rasering av skog i tillegg til global oppvarming tørker ut skogen og gjør den mer utsatt for skogbrann. Skogbrannene ødelegger enda mer skog. Vi må stoppe denne destruktive utviklingen mens skogen fremdeles er i stand til å hente seg inn igjen, sier Anders Haug Larsen, Leder for Internasjonal Påvirkning i Regnskogfondet.  

For lite, for sent

De siste årene har vi fått en rekke positive nyheter fra regnskogen, med økt politisk vilje i viktige regnskogland - som Brasil, Indonesia og Colombia, i tillegg til økt internasjonal støtte. Dagens tall viser at det har vært for lite, for sent - og at skogens evne til å håndtere varme og tørre år, som fjoråret, er svekket.

– Dette er alvorlige tall, og de viser at det er enormt behov for å intensivere innsatsen. Nå må verdens land vise at de tar truslene på alvor, og legge fram konkrete planer for å redde regnskogen under klimaforhandlingene i Brasil. Vår overlevelse avhenger av det, sier Haug Larsen.

For regnskogen kan fremdeles reddes. Gjennom samarbeid med urfolk og lokalsamfunn i regnskogland har Regnskogfondet jobbet med rettighetsbasert regnskogbevaring i over 30 år. Det arbeidet har gitt resultater.

Hadde det ikke vært for tiltak for å beskytte regnskogen – som den norske regnskogsatsningen - hadde mye mer av skogen vært borte. I møte med globale bistandskutt, undertrykkelse av menneskerettigheter, og militær opprustning er vi bekymret for at det er naturen som taper. Nå trenger vi at politikere, nærlingslivsledere og sivilsamfunnet tar de grepene som trengs for å redde det som gjenstår av verdens regnskoger, sier Anders Haug Larsen, Direktør for internasjonal påvirkning.


Anders Haug Larsen

Direktør for internasjonal påvirkning
(+47) 932 17 626
andershl@rainforest.no

Anders Krogh

Senior spesialrådgiver, politikk
(+47) 411 40 674
anders@rainforest.no