Oljesøl gjør urfolk i Peru syke

På få måneder har det forekommet fem tilfeller av oljesøl i peruansk Amazonas. Indianerne som bor i området blir syke og frykter de må forlate hjemmene sine.

Oljesøl i elv i regnskog

Oljeselskaper har operert i den peruanske regnskogen i over 40 år. Dette bildet fra 2013 viser hvilke skader en oljelekkasje kan gjøre.

De fem tilfellene av oljesøl har skjedd langs oljeselskapet Petroperús hovedledning i det nordlige Peru. Denne uken satte den britiske avisen The Guardian søkelyset på forurensningen, og hvilke konsekvenser det har for urbefolkningen som bor i regionen.

Den første lekkasjen fra oljeledningen skjedde 30. juni, nær landsbyen Cuninico. Melita Bela Celis, som bor i landsbyen, forteller The Guardian at hun ikke visste hva råolje var før hun så at det fløt i elven Marañoñ som renner forbi Cuninico.

I løpet av kort tid ble tre av de fem barna hennes syke med symptomer som hodepine, neseblod, kvalme og magesmerter.

– Vi kan ikke bo her lenger. De sier oljen skal vare i 30 eller 40 år. Vi kan ikke spise fisken vi fanger, så hva skal vi leve av, spør Melita Bela Celis.

Hendelsen er dessverre langt fra unik. Utenlandske oljeselskaper har operert i denne delen av peruansk Amazonas i mer enn 40 år. Det har gått hardt ut over regnskogen og menneskene som lever av den.

Og lite tyder på bedring i tiden som kommer. Siden 2008 har oljeaktiviteten i peruansk Amazonas økt dramatisk etter at peruanske myndigheter gjorde 75 prosent av regnskogen i landet tilgjengelig for industrien.

– Dette er et område som allerede var ødelagt av oljeselskaper og nå har peruanske myndigheter lagt til rette for mer ødeleggelse,

sier leder Anders Krogh i Regnskogfondets Amazonas-avdeling til The Guardian.


Les hele saken om oljeindustriens ødeleggelser på The Guardians nettsider.

Les flere nyheter om Amazonas