COP28

Norge støtter Amazonasfondet med nye 500 millioner kroner

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen annonserte mandag, 11. desember at Norge støtter Brasils Amazonasfond med nye 500 millioner norske kroner.

MINISTERE: Norges klima- og miljøminister, Andreas Bjelland Eriksen, Brasils klima- og miljøminister, Marina Silva og Storbritannias energi - og nullutslippsminister, Graham Stuart på feiringen av Amazonasfondets 15-årsdag på klimakonferansen COP28. Foto: Julie Wentzel Frøland/Regnskogfondet

Dubai, 11. desember 2023

Kunngjøringen kom under en 15-årsfeiring av fondet sammen med Brasil på klimakonferansen COP28

– Det er fantastisk at Norge øker støtten til Amazonasfondet, nå som Brasil viser en så imponerende nedgang I avskogingen. Dette gir oss muligheten til å virkelig støtte opp under Lula-regjeringens tydelige ambisjoner på et veldig riktig tidspunkt, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.

Viktigste støttemekanismen for Brasils regnskog

Amazonasfondet har i 15 år vært den viktigste mekanismen for internasjonal regnskogstøtte til Brasil. Fondet har bidratt med sårt tiltrengt finansiering til overvåking av Amazonas, bekjempelse av ulovlig aktivitet i regionen og direkte støtte til forvaltningen av mer enn én million kvadratkilometer med urfolksterritorier og andre verneområder.

– Amazonasfondet har vist seg å være en effektiv løsning for økonomisk regnskogstøtte til Brasil og forsterker den brasilianske innsatsen for Amazonas, sier Jæger.

Flere land lover støtte til Amazonasfondet

Amazonasfondet har stort sett fått støtte fra Norge (94 %), Tyskland (6 %) og har nylig også fått løfter om støtte fra Sveits, Storbritannia, Danmark og USA. Norge støtter Amazonasfondet med nye 50 millioner

– Brasil trenger internasjonal støtte for å oppfylle ambisjonen om null avskoging i Amazonas. Denne livsviktige regnskogen er av global betydning for klimaet og det biologiske mangfoldet, og ansvaret for å beskytte den kan ikke ligge hos Brasil alene. Vi kan bare holde 1,5-gradersmålet i live hvis flere land bidrar til å beskytte regnskogen, som gjennom Amazonasfondet, sier Jæger.

Anders Haug Larsen

Direktør for internasjonal påvirkning
(+47) 932 17 626
andershl@rainforest.no

Kristin Rødland Buick

Seniorrådgiver kommunikasjon
+(47) 456 56 277
kristin@rainforest.no

Redd regnskogen