Goldman Prize 2024

Regnskogfondets partner får "Nobelprisen for natur"

Den brasilianske journalisten og aktivisten Marcel Gomes får Goldman-prisen for sitt mangeårige arbeid med verdens største kjøttleverandør, JBS, og selskapets rolle i ulovlig avskoging i Amazonas. Den prestisjetunge Goldman-prisen blir ofte omtalt som "Nobelprisen for natur".

Foto: Goldman Prize

Av Rainforest Foundation Norway.

Goldman Environmental Prize deles ut til "enkeltpersoner for vedvarende og betydelig innsats for å beskytte og forbedre det naturlige miljøet, ofte med stor personlig risiko".

Marcel Gomes (45) får prisen for sitt mangeårige arbeid med verdens største kjøttleverandør, JBS, og selskapets brudd på sosiale og miljømessige forhold i deres forsyningskjeder for storfe.

Leder Regnskogfondets partnerorganisasjon

Han er generalsekretær i Repórter Brasil, en ideell medieorganisasjon som jobber i skjæringspunktet mellom leverandørkjeder, menneskerettigheter, slavearbeid og miljøspørsmål. Marcel leder grave- og researchteamene i organisasjonen.

Regnskogfondet samarbeider med Repórter Brasil på to pågaående prosjekter, ett på biodrivstoff og ett på gruvedrift.

Knyttet JBS til ulovlig avskoging

Marcel Gomes og Repórter Brasil gravde fram detaljert bevismateriale som knyttet storfekjøtt fra JBS til ulovlig avskoging i Brasils mest truede økosystemer.

Han koordinerte en internasjonal kampanje som brukte bevismaterialet til å presse globale forhandlere til å slutte å selge det ulovlige kjøttet.

Kampanjen førte til at seks store europeiske supermarkedkjeder i Belgia,Frankrike, Nederland og Storbritannia stanset salget av JBS-produkter på ubestemt tid i desember 2021.

Regnskogfondet gratulerer

- Regnskogfondet er glade for denne anerkjennelsen av Marcels store innsats for miljø og regnskog, og gratulerer han med denne fantastiske prisen, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.

Se video om Marcel og kjøttindustriens rolle i avskoging:

Bli kjent med Marcel Gomes og hans arbeid

Regnskogfondets infoside

Redd regnskogen

Ellen Hestnes Ribeiro

Leder, Brasil-programmet
(+47) 402 81 386
ellenhr@rainforest.no