Byggingen av gigantdemning i Amazonas stoppet

Svært gode nyheter for regnskogen og munduruke-folket.

Det regnes som en stor seier at man har klart å stoppe byggingen av demningen São Luiz do Tapajós. Her fra en Xingu-elven i Amazonas. Foto: Kyrre Lien

12.08.2016

Miljømyndighetene i Brasil har stoppet planene for den gigantiske demningen São Luiz do Tapajós i den nordlige delen av landet.

Bakgrunnen er at prosjektet ville vært katastrofalt for regnskogen og munduruke-folket.

Lignende prosjekter ødelegger regnskog

Dette er ikke akkurat dagligdags at myndighetene i Brasil stopper prosjekter som dette. Belo Monte-vannkraftverket, som blir verdens tredje største, skal være fullt operativt i 2019.

Belo Monte blir karakterisert som en miljøkatastrofe.

Kraftverket kommer til å avlede 80 prosent av vannet i Xingu-elven og dermed ødelegge et 1500 kvadratkilometer stort regnskogsområde. Det er antatt at 40.000 mennesker må flytte, i all hovedsak de som bor i regnskogen.

Demningen São Luiz do Tapajós ville ligget i dette området hvis den ble bygget.

Stor seier

Det at man nå skrinlegger et lignende gigantprosjekt blir sett på som en stor seier i Brasil. Håpet er nå at man bruker vind- og solkraft i stedet for å ødelegge viktige elver i regnskogen.

Regnskogfondet har flere partnere som har jobbet mot São Luiz do Tapajós-prosjektet og andre lignende prosjekter i flere år.

Kan signalisere en endring

– Saken er viktig for oss fordi demningen og alle planene tilknyttet den ville vært katastrofale for Munduruku-folket og andre lokalfolk. Den ville ført til uopprettelige skader på skog og biomangfold, sier seniorrådgiver Anne Leifsdatter Grønlund.

– Vi håper dette er et signal om et skifte bort fra planene om at energiveksten skal baseres på megaprosjekter i Amazonas, sier hun.

Kontakt

Anne Leifsdatter Grønlund

Seniorrådgiver, avskogingsfrie markeder (i permisjon)
(+47) 906 16 244
anne@rainforest.no