Amazonasfondet gjenåpnet

Brasils nye president, Lula da Silva, gjeninnsatte styret i Amazonasfondet som noe av det første han gjorde etter at han overtok presidentembetet 1. januar i år. Dermed er regnskogsamarbeidet mellom Norge og Brasil i gang igjen.

Foto: Jon Berg/KLD

- Norge har over lang tid vært Brasils viktigste samarbeidspartner for bevaring av regnskogen, med Amazonasfondet som spydspissen i dette samarbeidet. Støtten fra Norge ble i 2019 frosset på grunn av Bolsonaro-regjeringens politikk, og 6 milliarder kroner har derfor vært fryst frem til nå. At fondet nå gjenåpnes gir muligheten til å gjennomføre en rekke miljøtiltak i Brasil for å redusere avskogingen, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.

Amazonasfondet ble opprettet i 2008 for å støtte resultatbasert regnskogbeskyttelse i Brasil. Fondet mottar midler fra Norge og Tyskland, med Norge som den desidert største giveren.

Nå kan pengene igjen brukes til å bekjempe avskogingen i Amazonas, som økte med over 60 % under Bolsonaro.

Bolsonaro bygget ned mye av statsapparatet som skulle sørge for å beskytte regnskogen i sin presidentperiode, og derfor blir det nå viktig å gjenvinne kontroll med ulovlighetene i Amazonas.

– Pengene kan nå brukes på å styrke og videreutvikle miljøpolitiet og ta opp igjen viktig arbeid med urfolksområder, tiltak som sørger for at man har reell beskyttelse av skogene i Amazonas, sa klima- og miljøminister Espen Barth Eide til NRK Nyhetsmorgen 2. januar.

ØDELEGGELSE: Ulovlig gullgraving i brasiliansk Amazonas. Midlene fra Amazonasfondet skal blant annet gå til å styrke Brasils miljøpoliti. Foto: Araquém Alcântara

– Det er svært gledelig at Amazonasfondet gjenåpnes. Vi er alle avhengige av Amazonas-regnskogen for å unngå en klimakatastrofe og for redde verdens dyrbare naturmangfold. President Lula har uttalt at hans mål er å stanse avskogingen av Amazonas. Det internasjonale samfunnet må støtte Brasil i å raskt gjenoppbygge landets miljøinstitusjoner, deriblant institusjoner som overvåker regnskogen, og støtte andre viktige miljøprosjekter, noe Amazonasfondet nå vil bidra til, sier Regnskogfondets generalsekretær, Tørris Jæger.

Anders Haug Larsen

Direktør for internasjonal påvirkning
(+47) 932 17 626
andershl@rainforest.no

Redd regnskogen