To tiltalende tukaner

Regnskogfondets gateverver Morten Høy om sitt møte med de merkverdige tukanene i Colombias regnskog.

Regnbuetukanen (Ramphastos sulfuratus) finnes i regnskogene fra det sørlige Mexico til Colombia. Foto: Thomas Marent

Colombia, februar, 2020

Jeg sitter på en strand langs en vakker, liten elv og venter. Elva heter Buritaca og renner ned fra de snødekte fjelltoppene i Sierra Nevada de Santa Marta som rager nær 6000 meter over havet. De ligger helt nord i Colombia, nær kysten. Jeg har reist hit for å oppleve den frodige regnskogen med sitt fantastiske dyre- og ikke minst fugleliv. Colombia er det landet i verden som har flest fuglearter. Med sine 1958 arter er Colombia hjem til hver femte fugleart i verden.

Buritacaelven i Colombia. Foto: Morten Høy

Umulig å ta feil


I går gikk jeg på en sti langs denne elva da en tukan plutselig kom flyvende langs motsatt elvebredd. Den var langt unna, men det absurd store og fargerike nebbet levnet ingen tvil om hva slags fugl dette var. Den satt seg ned i et tre og ble borte bak noen greiner. Innimellom kunne jeg se noen bevegelser, men jeg fikk ikke sett den ordentlig, før den fløy videre og ble borte bak en sving i elva. Her er det altså tukaner, fastslo jeg oppglødd. Så gøy at jeg fikk se en!

Tukanfamilien teller ca. 50 arter, og de lever alle i skogområder fra det nordlige Mexico, ned gjennom Mellom-Amerika, og sørover til Argentina. Denne som jeg så heter regnbuetukan, og er kanskje den aller vakreste av alle artene. Snakk om flaks!

Enorme nebb

Alle tukanartene har store, tildeles kjempestore, nebb, og man kan lure på om ikke det er tungt for dem å fly rundt med de digre nebbene. Men nebbene veier ikke mye, så det går fint. I følge forskerne fungerer de som temperaturregulatorer, og så er det jo greit å ha et langt nebb når tukanene strekker seg etter frukt og bær. Dette utgjør også hovedparten av maten deres, selv om de gjerne også plyndrer andre fuglers reir for egg eller unger. Små øgler og store insekter må også passe seg. Selv legger de sine egg i hulrom i trær.

Tukanfamilien

Tukanfamilien eller tukaner (Ramphastidae) er en gruppe med mellomstore til store spettefugler, med lang stjert og enorme, fargerike nebb. De største tukanene kan bli opptil 60 cm lange, og nebbene kan utjøre en tredjedel av lengden. Nebbet består av ekstremt lette bein dekket av keratin, det samme stoffet som i fingerneglene våre. De er veldig sosiale av seg og lever i grupper på opptil 20 individer. Tukanene er blitt populære fordi de er så slående og fargerike, og de brukes derfor ofte i reklame og i media.

Den rike regnskogen i Colombia

Regnskogen i Colombia er et av de mest artsrike økosystemene i verden. Her finner du over 53 000 forskjellige plante- og dyrearter, hvorav 20 % er unike og finnes ingen andre steder! Regnskogen i Colombia er truet av oljeselskaper og jordbruksplantasjer, og de senere årene har avskogningen økt. Halvparten av landets regnskog befinner seg i urfolksområder. Regnskogfondet står sammen med urfolk for å beskytte regnskogen i Colombia.

Tocotukanen (Ramphastos toco) er den største og mest kjente av alle tukanartene. Foto: Thomas Marent

Nå har jeg satt meg til på en strand nær der jeg så tukanen i går og håper at jeg vil være heldig i dag også. Jeg sitter i skyggen av noen trær, så varmen er bare deilig. Hjemme i Norge er det vinter nå. Det er en utrolig idyllisk plass, så selv om jeg ikke skulle få se tukanen igjen, vil jeg uansett ha en fin stund her.

Les mer om Colombias regnskog og hvordan vi bidrar til å beskytte den. 

En liten øgle kommer krypende mens den forsyner seg av noen små, uheldige maur som kravler over sanden. Den stopper opp litt og kikker på meg, før den fortsetter med sitt. Noen gribber kretser over dalen, høyt oppe.

Plutselig kommer det flyvende ikke bare én, men to tukaner! De lander i noen trær ikke så langt unna, på den andre siden av elva. Men igjen blir de borte bak et tett løvverk. Jeg følger med som en smed, med kameraet klart. Men jeg får bare sett dem glimtvis. Så, etter en stund, flyr de ut, og setter seg ned i et stort tre, rett overfor meg!

At jeg kan være så heldig!

To regnbuetukaner (Ramphastos sulfuratus) titter ut mellom trærne i Colombias regnskog. Foto: Morten Høy

Ekstase!

Igjen beveger de seg innimellom greinene, så det er vanskelig å få gode bilder. Kvister og løv er i veien. Litt mørkt er det også inni der. Men så setter de seg et sted hvor det er ganske klar bane. Jeg knipser i vei mens jeg sitter musestille for ikke å skremme dem.

Fantastisk! For en flott opplevelse!

Etter en stund flyr tukanene videre og blir borte. Jeg er nesten i ekstase. Jeg håper bare at i alle fall noen av bildene har blitt bli bra, til tross for litt dårlig lys. Kameraet mitt er ikke så bra i dårlige lysforhold. Jeg sjekker, og joda, noen er ganske bra.

Herlig!

Regnskogen leverte igjen.

Hilsen,

Morten :)

Redd regnskogen - for dyrene, plantene, menneskene og klimaet