Tusen takk for at du nylig har handlet i Regnskogfondets nettbutikk!

Når du støtter vern av regnskog, er du med på å beskytte hjemmet til opptil 80 % av landjordas dyre- og plantearter. Flere av disse står i fare for å bli utryddet for alltid, som for eksempel den lille, kvikke løvetamarinen.

Løvetamarinen er ekstremt sjelden og lever i regnskogen sørøst i Brasil. Foto: Thomas Marent

Det finnes kun 3200 igjen av den i den forsvinnende regnskogen sørøst i Brasil, men hunnene prøver å kompensere for det lave antallet ved å føde tvillinger hver gang! Løvetamarinen trives best i trekronene høyt over bakken, for eksempel i grenene til det enorme silkeblomsttreet, som har omfattende røtter både over og under bakken. Den kan bli godt over 100 meter høyt og er et av regnskogens kjemper.

Silkebomullstreet har mektige røtter og kan bli over 100 meter høyt.Foto: Thomas Marent

Silkeblomsttreet er hellig for Mayafolket, som bor i regnskogene i Sentral-Amerika, og treets mange kriker og kroker huser et rikt utvalg av liv – som for eksempel frosker, fugler og bromeliaplanter.Bromelia er en planteslekt i ananasfamilien der mange av artene vokser på trær og blomstrer til de mest fargerike utskuddene. Enkelte bromeliaer inneholder medisinske virkestoffer som har gunstige helsemessige effekter.

En bromeliaart blomstrer i regnskogen. Foto: Thomas Marent

Regnskogen er faktisk et eneste stort apotek, og mange av våre moderne medisiner har sitt utspring i virkestoffer som kommer fra regnskogen. Visste du at kun 5 % av plantene i regnskogen er undersøkt for medisinske virkestoffer? Det hadde vært synd om kuren for kreft fantes i en regnskog som ikke lenger eksisterer.

Når du er med og verner om regnskogen, er du med på å verne et unikt skattkammer. Silkeblomsttreet er for eksempel kun ett av over 50.000 tresorter som finnes i verdens regnskoger – verdens eldste og rikeste økosystem.

Trærne og vektene i regnskogen lagrer enorme mengder C02 og er et av våre viktigste verktøy for å løse klimakrisen. Her fra regnskogen i Kongo. Foto: Alexis Huguet

Trærne og vekstene i regnskogen har også en annen livsviktig funksjon. De utgjør til sammen et av våre enkleste og mest effektive verktøy i kampen mot katastrofale klimaendringer. Regnskogen fanger og binder opp enorme mengder av klimagassen C02 - like mye C02 som Norges samlede utslipp over 10.000 år!

Ved å støtte vern av regnskogen, er du altså med på å sørge for at klimagassene ikke ender opp i atmosfæren og forsterker den globale oppvarmingen. Og ikke nok med det, regnskogen styrer nedbør og klima langt utover sine egne grenser. Den sørger for gunstige kår for dyrking av mat der det ellers ville vært vanskelig.

Så igjen, tusen takk for at du handlet i vår nettbutikk. Ditt kjøp har bidratt til mye mer enn du kanskje har vært klar over?

Kunne du tenke deg å være med og skrive neste kapittel i historien om regnskogen?

Regnskogfondet bidrar direkte til vern av et regnskogområde på størrelse med Norge og Sverige til sammen, og vi jobber hele tiden for å verne om enda mer. Som regnskogvokter gir du et fast beløp hver måned til vern av regnskog. Du gjør en viktig forskjell for dyrene, plantene og menneskene i regnskogen - og for kloden vår.

Blir du regnskogvokter i januar, får du tilsendt vår vakre årskalender med bilder fra regnskogen – gratis!

Kunne du tenke deg å bidra fast?