Eldorado Paranøtter

Paranøttreet vokser i regnskogen. Ødelegges regnskogen forsvinner paranøttreet og dermed paranøttene vi handler i butikken.

Flyfoto av Amazonas. Tett regnskog rundt ei elv.

Eldorado paranøtter er hentet fra urskogen i Amazonas. Der vokser de vilt på trær som kan bli opptil 500 år gamle. Paranøttreet er fredet, men ikke artene det er avhengig av for å overleve. Både bier, orkidéer og gnagere spiller sammen for å spre frøene til dette enorme treet i regnskogen.

For hver pose Eldorado paranøtter som blir solgt, går kr. 5,- til Regnskogfondet og arbeidet med vern av regnskog.

For hver pose Eldorado paranøtter som blir solgt, går kr. 5,- til Regnskogfondet og arbeidet med vern av regnskog.

For skogfolket og urbefolkningen i Amazonas er paranøtten en viktig inntektskilde. Mange lever av sankingen av skogens ressurser og paranøtten er en viktig del av dette.

Regnskogfondet har gjennom mange år jobbet for å muliggjøre at regnskogenes urbefolkning kan leve av nøttesanking. Sammen med skogvern er slike prosjekter med på å beskytte viktige skogområder, slik at paranøtter fortsatt kan sankes. Selv om vi i Norge bor langt unna Amazonas og regnskogen er vi avhengig av den. Regnskogen har flere viktige funksjoner som vi er avhengig av. Vi er kanskje ikke avhengig av paranøtter, men de er veldig gode og uten regnskog vil de forsvinne.

Se eksempel på det magiske samspillet som finnes i regnskogen i videoen om paranøtt-treet:

Paranøtt-treets forunderlige verden

Paranøtt-treet er fredet men ikke artene den er avhengig av for å overleve. Både bier, orkidéer og gnagere spiller sammen for å spre frøene til dette enorme treet i regnskogen. Uten dette unike samspillet kan ikke paranøtt-treet leve.