De store oppdagelsenes tid er ikke forbi

Britiske forskere har ikke latt pandemien stoppe arbeidsiveren: De har identifisert 361 nye plante- og sopparter bare i 2020 og 2021. De fleste finnes i tropiske strøk, blant annet «verdens styggeste orkidé».

Spøkelsesorkidé (Didymoplexis stella silvae) Foto: Johan Hermans

Tekst: Marianne Alfsen

De store oppdagernes tid er over, tenker du kanskje. Mennesket har kjempet seg frem til polene, til topps på alle fjell, på kryss og tvers av alle kontinenter. Til månen! Men når det det kommer til biomangfold, har vi knapt begynt å skrape i overflaten.

Hvert år oppdager forskere verden over om lag 2000 nye plante- og sopparter, ifølge BBC.

Mest nytt i tropiske strøk

De fleste nye arter har de britiske forskerne funnet i tropiske strøk. Som for eksempel «verdens styggeste orkidé», som de fant på Madagaskar i 2020. Den 11 milimeter høye orkideen har fått navnet Gastrodia agnicellus, og er med sine brune blader ikke akkurat den skjønnheten vi forbinder med orkidéfamilien.

– Jeg er sikker på at moren min vil synes den er skjønn, forteller «oppdageren» Johan Hermans til New Scientist”. Navnet skjemmer i alle fall ingen: Det stammer fra det latinske ordet for «lille lam», og er en referanse til plantens lodne rot.

Den såkalte spøkelsesorkideen derimot, som også er en nykommer på forskernes lister på Madagaskar, blomstrer bare i nattens mulm og mørke og får all sin energi fra soppnettverk i bakken. Den høres kanskje skummel ut, men Didymoplexis stella-silvae betyr nattens stjerne og den blomstrer med hvite kronblader på skogbunnen.

"Verdens styggeste orkidé" Gastrodia agnicellus Foto: Johan Hermans

Truet før de er funnet

Stygg eller pen, Gastrodia agnicellus fortjener ikke sin skjebne: den var nemlig truet av utryddelse allerede før den ble oppdaget. Det samme er mange av artene identifisert i 2021.

– Tre av dem er allerede utryddet, ifølge Martin Cheek, seniorforsker i Afrikateamet ved britiske Royal Botanic Garden, Kew.

– Listen (over nyoppdagede arter, red. anm.) er en påminnelse om at dette er vår siste sjanse til å finne ukjente arter, gi dem navn og forhåpentligvis beskytte dem før de blir utryddet fra jordens overflate, fortsetter han.

"Pyro-primulaen" (Ardisia pyrotechnica) Credit Shuichiro Tagane

I Den demokratiske republikken Kongo er det funnet flere nye primula-arter. Primula er en kjent vårblomst i nordiske hager, men de ville søstrene ute i naturen er avhengig av spesifikke forhold innenfor små geografiske områder for å trives. Streptocarpus malachiticola, som på latin betyr ‘vokser på malakitt’, bor over i et område med regelmessig kopperutvinning og er svært truet .

Et annet fyrverkeri av en primula, Ardisia pyrotechnica som har fått navnet sitt fordi de hvite kronbladene ser ut som eksploderende fyrverki når den blomstrer. “Pyro-primulaen” er funnet i regnskogen på Borneo, og trues også av endring av landområder, her av større palmeoljeplantasjer. Begge primulaene over er på den internasjonale rødlista over utryddingstruete arter.

Streptocarpus malachiticola Foto: Julie Lebrun

Skjebneår

2022 kan by på gode nyheter i så måte: Verdens ledere skal fremforhandle en ny naturavtale. «Håpet er at den nye naturavtalen skal bli like viktig for naturen som Paris-avtalen er for klima. Den skal beskrive konkrete og forhåpentligvis forpliktende løsninger. Truslene mot biomangfoldet er mange: menneskenes overforbruk av arealer og ressurser, forurensning, spredning av fremmede arter som tar knekken på de lokale og klimaendringer som endrer vekstvilkår.

– Det er avgjørende at alle årets toppmøter, om klima, matsikkerhet og naturmangfold sees i sammenheng. Bevaring av tropisk regnskog er systemkritisk for alle tre temaene, sier generalsekretær i Regnskogfondet, Tørris Jæger.

Uvariopsis dicaprio, oppkalt etter Leonardo Dicaprio. Foto: Lorna Mac Kinnon

DiCaprio-treet

I mellomtiden kan vi glede oss over at Kew-forskerne allerede har identifisert sin første art i 2022: Tresorten Uvariopsis dicaprio er oppkalt etter aktivisten og skuespilleren Leonardo DiCaprio.

Treet vokser kun i Ebo-skogen i Kamerun. Kew-forskerne hedrer DiCaprio fordi han gjennom sosiale medier bidro til at forskere over hele verden ble hørt av myndighetene i Kamerun, ifølge BBC. Etter massivt press skrinla de storstilte hogstplaner i det som er en av de siste, store sammenhengende Regnskogen i sentral-Afrika.

Royal Botanical Gardens, Kew

Royal Botanical Gardens sin webside

Hjelp oss å ta vare på naturskattene i regnskogen.