Uten regnskog, ingen sjokolade

Har du tenkt på hvor mye vi faktisk mister hvis regnskogen blir borte?

Sjokolade er en viktig del av julekosen for mange. Kakaobønnene, som sjokolade lages av, vokser i regnskogen.

Det er nemlig ikke bare alle trærne og det enorme mangfoldet av dyr og planter som forsvinner. Regnskogen utfører viktige tjenester som vi ikke hadde klart oss uten. Den bremser global oppvarming ved å binde opp C02, og den regulerer nedbørsmengder som er kritiske for produksjon av mat. Mange matvarer og medisiner har sin opprinnelse i regnskogen, og en del varer er faktisk avhengige av regnskogen for å kunne dyrkes.

Visste du for eksempel at avokado, paranøtter, chili, bananer, sukkerrør, oljepalmen og et bredt spekter av krydder kommer fra regnskogen?

Kakaotre med modne kakaofrukt. Frukten inneholder 30-40 kakaofrø som fermenteres, tørkes og røstes. Frøene males opp og blir til sjokolade

Helt avhengig av urørt regnskog

Paranøtten er et annet eksempel på en vare vi kan takke regnskogen for. Paranøtter vokser på treet med samme navn i regnskogen i Amazonas. Paranøtter produserer fra naturens side frukt kun i urørte skoger, siden skoger som ikke er urørte mangler en orkidé som er indirekte ansvarlig for pollinering av blomstene.

Paranøtter er en viktig del av julekosen for mange her i Norge, og navnet paranøtt sikter til den brasilianske delstaten Pará. På engelsk heter den Brazil nut. Nøtten er den største naturlige kilden til selen i hele verden. Selen er viktig del av kroppens immun- og antioksidantforsvar.

Paranøtt-treets forunderlige verden

Paranøtt-treet er fredet men ikke artene den er avhengig av for å overleve. Både bier, orkidéer og gnagere spiller sammen for å spre frøene til dette enorme treet i regnskogen. Uten dette unike samspillet kan ikke paranøtt-treet leve.

Den fantastiske regnskogen forsvinner raskt

Hvert år forsvinner regnskog omtrent på størrelse med Belgia. Mister vi regnskogen, mister vi så ufattelig mye mer enn trær.

Regnskogfondet verner om regnskog på størrelse med Norge og Sverige til sammen, og vi jobber hele tiden for å redde enda mer.

Vi all den hjelpen vi kan få. Bli med. Bli regnskogvokter du også!

Bli med og redd den fantastiske regnskogen