Som hentet ut av et eventyr:

Amazonasdelfinen

En rosa delfin høres ut som noe hentet fra en eventyrverden, men i motsetning til enhjørningen finnes faktisk dette eventyrlige dyret.

Selv om det er noe Disney-aktig over Amazonas-delfinens rosafarge, er ikke sannheten helt barnevennlig. Fargen kommer nemlig stort sett fra arr i huden – arr som oppstår under røff lek og slåssing mellom hannene, ofte mot konkurrenter i parringstiden. Slik blir også rosafargen mer intens med tiden, særlig på undersiden av kroppen. Det kan kanskje forklare hvorfor den mest rosa hannen er en attraktiv parringspartner. Den er rett og slett tøffest.

Amazonasdelfinen er verdens største elvedelfin. Som delfinen i havet er den kjent for å være sosial, vennlig og glad i å leke, i alle fall utenom parringstiden. Ja, bare se på bildene. Det ser nesten ut som den smiler.

Amazonasdelfinens karakteristiske rosaskjær har en røff historie bak seg. Og, stikk i strid med utdaterte kjønnsnormer, er det nesten bare hannene som er rosa.

Ubåt med lang snute

Når delfinen skal lete etter mat, er den lange snuten nyttig. Den brukes både til å fange småfisk i elven og til å grave etter krepsdyr på elvebunnen.

Delfinen bruker ekkolokalisering for å orientere seg i elven og for å finne byttedyr. Det betyr at den finner veien ved hjelp av lyd, på samme måte som flaggermus og ubåter. Det er veldig praktisk å være en rosa ubåt når man skal finne byttedyr og samtidig unngå å krasje borti ting i det mørke, gjørmete vannet i Amazonaselven.

Amazonasdelfinen

  • Vitenskapelig navn: Inia geoffrensis
  • Utbredelse: Amazonas (Brasil, Peru, Colombia osv.)
  • Status: Sterkt truet (Endangered) og rødlistet av Verdens naturvernunion (IUCN)
  • Føde: Hovedsakelig fisk, men også krepsedyr og skilpadder
  • Størrelse: 2 - 2,5 meter
  • Vekt: 85 - 130 kilo
  • Svangerskap: 10 - 15 måneder

Kilder: Verdens naturvernunion (IUCN), National Geographic, Store norske leksikon, Nature and Culture.

Forfører mennesker om natten?

Urfolk ser på amazonasdelfinen som en magisk skapning. Det finnes mange myter om delfinen og de fleste handler om hamskifte. Mytene sier at delfinen kan forvandle seg til en vakker mann eller kvinne og forføre folk fra landsbyen midt på natten.

Forskere mener at mytene kan ha oppstått for å forklare hvorfor landsbybeboere kom tilbake fornøyde, eller til og med gravide, etter å ha gått en nattetur alene til elvebredden.

Truet av demningern, oljeutvinning og gruvedrift

Amazonasdelfinen klassifiseres som truet av Verdens naturvernunion (IUCN). Den trues blant annet av bygging av demninger i Amazonaselva og av utslipp fra oljeutvinning og gruvedrift. Tungmetaller og andre stoffer som slippes ut fra industri og gruvedrift ødelegger vannkvaliteten og forgifter delfinene.

Delfinkjøtt brukes av og til som agn av fiskere. I tillegg fanges den rosa delfinen ofte i fiskegarn som egentlig er beregnet for mindre fisker. Der blir den fanget under vann, uten mulighet til å komme til overflaten for å puste. Dermed dør delfinen av drukning.

Regnskogens biomangfold er livsviktig for oss og kloden

Les mer om hvorfor