Seier for regnskogen i Colombia i 2023

Avskogingen i Colombia har gått ned med fantastiske 70% de ni første månedene i 2023 sammenlignet med samme periode i fjor! Dette har de klart til tross for at landet fortsatt er preget av konflikter og vold.

Foto: Thomas Marent

Colombias nye regjering under ledelse av president Gustavo Petro overtok makten i 2022. De har forpliktet seg til å redde regnskogen, og leverer allerede solide resultater! Dette er en seier både for presidenten og for regnskogen som har stor betyding. Colombias regnskog har et rikt mangfold av plante- og dyreliv. Ifølge konvensjonen for biologisk mangfold finnes rundt hele 10 prosent av verdens arter i landet.

Regjeringen betaler lokalbefolkningen for å ta vare på skog og har økt innsatsen mot miljøkriminalitet, tiltak som bærer frukt.

Colombias miljøminister Susana Muhamad meddelte den gledelige nedgangen på en pressekonferanse i Colombias hovedstad Bogota tidligere denne måneden.

Tallene bekrefter den gode trenden Colombia er inne i. I 2022 gikk avskogingen ned med 29 %, sammenlignet med 2021, og nå har avskogingen altså gått ned med hele 70% de første ni månedene i 2023.

Foto: Thomas Marent

Freds- og miljøarbeidet henger tett sammen

Rodrigo Botero er klar på at miljø- og fredsarbeidet i Colombia henger tett sammen. Han er en anerkjent colombiansk miljøvernforkjemper og leder i Foundation for Conservation and Sustainable Development (FCDS). FCDS er en av Regnskogfondets partnerorganisasjoner i Colombia. Vi har samarbeidet siden fredsavtalen i 2016. I tillegg har FCDS tett dialog med norske myndigheter om fred og skog.

Rodrigo Botero er også medlem av den colombianske regjeringens forhandlingsdelegasjon med geriljaen ELN, der han særlig gir råd om regnskog.

Man sitter ved en pult med mennesker i bakgrunnen og ser i kameraet. Foto.

Rodrigo Botero var nylig på norgesbesøk for å møte norske myndigheter og politikere, og deltok på den tiende konferansen til Colombiaforum, som Regnskogfondet leder.

– Vi kan ikke beskytte økosystemer og skoger uten å inkludere en fredskomponent. I en fredsprosess ser vi på ofrene, og miljøet er et offer for konflikten i Colombia. Det foregår mye avskoging og miljøødeleggelser i konfliktområdene. For første gang i fredsprosessen i Colombia er miljøet ikke bare en del av prosessen, det er helt sentralt. Det starter med anerkjennelsen av lokalsamfunnenes territoriale rettigheter og av miljøet som et offer for konflikten, sier han.