Er vi generasjonen som redder orangutangen?

Når regnskogen forsvinner, forsvinner samtidig hjemmet til millioner av dyrearter. Redder vi regnskogen, redder vi dyrene!

Vi deler hele 97% med orangutangen. Vil du vite mer om disse fantastiske dyrene? Scroll ned!

En orangutang med barn sitter på et gren i et tre i Indonesias regnskog. Foto.

Vår nære slektning orangutangen – mennesket fra skogen! De er veldig like oss. Visste du at vi har hele 97 prosent felles DNA? Orangutangen får kun ett barn hvert 6-7 år. Derfor er de spesielt sårbare når regnskogen hugges ned!

Hvis ikke noe gjøres for å bremse raseringen av regnskogen kan orangutangen være utryddet innen få år.

Foto: Thomas Marent

Den gode nyheten er at dette kan vi gjøre noe med. For denne krisen er menneskeskapt, og du kan gjøre en forskjell! Bli med å redd hjemmet til orangutangen.


Få dyr er så omsorgsfulle som orangutangmødrene. Mødrene passer på ungen sin i hele åtte år. De herlige ape-ungene er med moren sin overalt mens de hele tiden følger med og lærer. De finner ut hvordan de skal samle inntil 400 forskjellige typer mat og hvilke trær som har frukt, og når de skal besøke dem. De lærer hvordan de skal lage reir ved å folde greiner, hvordan de skal bruke vekten sin for å svinge lianer og hvordan de skal stikke fingrene i hull i trær for å få vann.


Orangutangen er et intelligent dyr. Når troperegnet øser ned over regnskogen finner orangutangen fram blader og grener for å konstruere en paraply eller regnjakke. Samme metode brukes når orangutangen vil ha litt skygge fra den stekende solen i tretoppene. Men oppfinnsomheten stopper ikke her. Den bruker trebiter til å skrelle frukt. Når sumatraorangutangen spiser yndlingsfrukten durian, kan den bruke et blad som serviett til å tørke seg rundt munnen med. Og ved å bruke grener som spisepinner kan den fiske insekter ut fra hulrom i trærne eller honning ut fra bikuber.

Hvert sjette sekund forsvinner regnskog tilsvarende en fotballbane – for at vi skal få kjøtt, soya, palmeolje og tømmer.

Foto: Kamikiá Kisêdjê

La oss heller være generasjonen som setter en stopper for det.

Foto: Alexis Huguet

For naturen er ikke avhengig av oss, men vi er avhengige av naturen.

Samtidig er vi mennesker på full fart til å ødelegge livsgrunnlaget vårt, naturen. Men dette kan vi snu, for krisen er menneskeskapt, og du kan gjøre en forskjell!

WWFs rapport om naturens tilstand, Living Planet, viser at verdens dyrebestander har blitt redusert med alarmerende 69% siden 1970! En million arter står i fare for å dø ut de neste tiårene som følge av naturødeleggelse og klimaendringer. Dette skjer i et tempo vi tidligere ikke har sett maken til – opptil 1000 ganger raskere enn i førindustriell tid. Hovedårsaken er nedbygging av villmark. Den gode nyheten er at dette kan vi snu, for dette er en menneskeskapt krise, og du kan gjøre en forskjell! Vi kan redde arter i regnskogen.

Det finnes tre orangutangarter. De lever kun i regnskogene på øyene Borneo og Sumatra i Indonesia. Verdens naturvernunion (IUCN) estimerer at det i dag finnes omtrent 50 000 orangutanger på Borneo, omtrent 13 500 Sumatra-orangutanger og omtrent 800 Tapanuli-orangutanger. De blir dessverre stadig færre. Fortsetter dagens utvikling står orangutangen i fare for å bli utryddet innen kort tid. Foto: Björn Vaughn | BPI | STO

Vil du være med å redde hjemmet til millioner av dyrearter?

Bli med å gjør en forskjell! Bli regnskogvokter, vær med å redde den unike skogen.

Lite betyr mye. Du kan bidra til å gjøre en forskjell.


Visste du at hvis du f.eks gir 250 kroner i måneden per år til Regnskogfondet, så bidrar du til at 600 regnskogtrær få stå i ett år til, hvert år. Disse trærne fanger og lagrer CO2 tilsvarende 105 nordmenns årlige utslipp.

Verdens regnskoger er et skattkammer! Inntil 80 % av landjordas dyre- og plantearter lever her. I regnskogen finner du alt fra elefanter, tigre, aper i alle størrelser og fasonger, og helt ned til den minste maur. Alle er like viktige i dette enorme og fantastiske økosystemet. Mange av artene i regnskogen trenger store sammenhengende leveområder for å overleve. Sammen kan vi redde hjemmet deres, og bidra til at de ikke havner på den stadig voksende listen over utryddede arter.

Redder vi regnskogen, er vi langt på vei mot en løsning på naturkrisen.

Redd regnskogen, redd verden!