Er vi generasjonen som redder jaguaren?

Når regnskogen forsvinner, forsvinner samtidig hjemmet til millioner av dyrearter. Redder vi regnskogen, redder vi dyrene!

Vil du vite mer om dette fantastiske dyret som er hellig for urfolk i Amazonas? Scroll ned!

Det er vanskelig å tro at en av verdens største kattedyr er i stor fare, men jaguaren trenger vår hjelp. Etter at regnskogen har blitt rasert for å gi plass til beitemarker i Sør-Amerika har bestanden blitt utryddet med over 40%. Jaguaren trenger store habitater for å overleve. Foto:Araquém Alcântara

Jaguaren kan bite tvers gjennom både hodeskaller, skilpaddeskall og tykt alligatorskinn – ja, nesten hva som helst! Det er ingen sak for jaguaren å bite tvers igjennom en bowlingkule!

Jaguaren er det største rovdyret i Sør- og Mellom-Amerika. Fra toppen av næringskjeden har de en bred diett.

Jaguaren skiller seg fra andre kattedyr gjennom den uvanlige måten de dreper byttet sitt på. For tigre, løver, gauper og andre store og små kattedyr er det vanligst at byttet bites i strupen, hvor det enten kveles mellom de kraftige kjevene eller blør i hjel når hovedpulsåren kuttes. Jaguaren derimot, har spesialisert seg på å knuse nakken, eller til og med hodeskallen, til byttedyrene sine med kjevene.

Jaguarer trives best alene. De tilbringer bare tid sammen når en hunn og en hann møtes under paringstiden, eller når en mor går med ungene sine. Så fort ungene er store nok til å klare seg selv, jages de vekk fra mor og må finne sine egne leveområder.

Dette fantastiske kattedyret er hellig for urfolk som bor i regnskogen. Det er menneskene som lever utenfor regnskogen som truer dens eksistens.

Hvert sjette sekund forsvinner regnskog tilsvarende en fotballbane – for at vi skal få kjøtt, soya, palmeolje og tømmer.

Foto: Kamikiá Kisêdjê


La oss heller være generasjonen som setter en stopper for det.


Foto: Alexis Huguet

For naturen er ikke avhengig av oss, men vi er avhengige av naturen.

Samtidig er vi mennesker på full fart til å ødelegge livsgrunnlaget vårt, naturen. Men dette kan vi snu, for krisen er menneskeskapt, og du kan gjøre en forskjell!

WWFs rapport om naturens tilstand, Living Planet, viser at verdens dyrebestander har blitt redusert med alarmerende 69% siden 1970! En million arter står i fare for å dø ut de neste tiårene som følge av naturødeleggelse og klimaendringer. Dette skjer i et tempo vi tidligere ikke har sett maken til – opptil 1000 ganger raskere enn i førindustriell tid. Hovedårsaken er nedbygging av villmark. Den gode nyheten er at dette kan vi snu, for dette er en menneskeskapt krise, og du kan gjøre en forskjell! Vi kan redde arter i regnskogen.

Dette store kattedyret er ikke bare tilpasset livet inne i den tette regnskogen, den er også en god svømmer, og kan krysse brede elver og innsjøer på sine vandringer. Det hender til og med at den angriper og dreper bytte som kaimaner i vann. Foto:Araquém Alcântara

Vil du være med å redde hjemmet til millioner av dyrearter?

Bli med å gjør en forskjell! Bli regnskogvokter, vær med å redde den unike skogen.

Lite betyr mye. Du kan bidra til å gjøre en forskjell.


Visste du at hvis du f.eks gir 250 kroner i måneden per år til Regnskogfondet, så bidrar du til at 600 regnskogtrær få stå i ett år til, hvert år. Disse trærne fanger og lagrer CO2 tilsvarende 105 nordmenns årlige utslipp.

Verdens regnskoger er et skattkammer! Inntil 80 % av landjordas dyre- og plantearter lever her. I regnskogen finner du alt fra elefanter, tigre, aper i alle størrelser og fasonger, og helt ned til den minste maur. Alle er like viktige i dette enorme og fantastiske økosystemet. Mange av artene i regnskogen trenger store sammenhengende leveområder for å overleve. Sammen kan vi redde hjemmet deres, og bidra til at de ikke havner på den stadig voksende listen over utryddede arter.

Redder vi regnskogen, er vi langt på vei mot en løsning på naturkrisen.

Redd regnskogen, redd verden!