Palmeoljefri påske

Sjekk påskegodtet ditt med vår oppdaterte palmeoljeguide

Påsken er høysesong for påskegodt, men palmeoljen som brukes i påskegodtet er alt annet enn godt. Sjekk vår oppdaterte palmeoljeguide slik at du kan styre unna regnskogødeleggende sjokolade og godteri i påsken.

Norske forbrukere risikerer å bidra til regnskogødeleggelse og brudd på menneskerettigheter ved å velge påskegodt som inneholder palmeolje.

Selv om enkelte produsenter smykker seg med bruk av palmeolje som er sertifisert avskogingsfri, så vil all økning i forbruket skape mer press på regnskogen og bidra til mer regnskogødeleggelse. Derfor er det viktig å senke forbruket av palmeolje. Det er heller ikke sikkert at sertifiseringen av palmeoljen som produsenten bruker er godt nok.

Palmeolje finnes ikke bare i sjokolade, men også i mange hygiene- og skjønnhetsprodukter.

Sjekk om påskegodtet ditt inneholder palmeolje

Freia fortsatt versting på påskesjokolade

Regnskogfondet har i mange år kritisert Freia/Mondelez, som fremdeles er verst i klassen blant norske produsenter i bruken av palmeolje i påskesjokoladen sin. Påskefavoritter som Påskeegg, Daim, Twist, Smil og Oreo-kjeks inneholder palmeolje. Produsenter som Nidar har kuttet ut palmeoljen. Hvorfor ikke Freia?

Bruken av palmeolje øker

De siste par årene har bruken av palmeolje gått opp, blant annet på grunn av krigen i Ukraina. Krigen har ført til mangel på raps- og solsikkeolje, og flere produsenter har valgt å bruke palmeolje igjen.

– Mye av den norske påskesjokoladen gir dårlig smak i munnen. Det er ingen gode grunner til at påskeeggene og påskesjokoladen lages med palmeolje. Vi vil hjelpe forbrukerne i å velge produkter som ikke inneholder palmeolje, derfor har vi laget palmeoljeguiden.

Ingrid Tungen, leder for avskogningsfrie markeder i Regnskogfondet.

Produsenter må bruke alternativer til palmeolje

Regnskogfondet oppfordrer produsenter av mat- og dagligvarer til å bruke andre alternativer til palmeolje som ikke setter press på regnskogen. Alternativer til palmeolje er raps- og solsikkeolje.

Dersom det er mangel på raps- og solsikkeolje i markedet, og det finnes ingen alternativer til bruken av palmeolje, må produsentene bruke palmeolje som har RSPO-segregert sertifisering som et midlertidig tiltak. Dette er den strengeste sertifiseringsgraden hos RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil).

Denne sertifiseringen betyr at all palmeoljen må komme fra leverandører som har forpliktet seg til å være 100 % avskogingsfrie og respektere menneskerettighetene til både arbeidere og lokalsamfunn.

Du kan sette press på produsentene ved å sende en epost til de med krav om palmeoljefrie varer.

Hva er problemet med palmeolje?

Store regnskogområder i Sørøst-Asia er allerede ødelagt for å møte den store etterspørselen etter palmeolje, og presset på regnskogen fortsetter, både i Sørøst- Asia og i Sør-Amerika.

Når regnskogen ødelegges, fører dette til store utslipp av klimagasser og tap av artsrik natur. I tillegg kommer palmeoljeplantasjene ofte i konflikt med urfolk og lokalbefolkningen. Konsekvensene er både trusler, vold og andre menneskerettighetsbrudd.

Vil du vite mer? Da bør du lese artikkelen vår: Problemet med palmeolje

Redd regnskogen

Ingrid Tungen

Leder, avskogingsfrie markeder
(+47) 414 73 806
ingrid.t@rainforest.no