Seier etter 18 års kamp

Peru anerkjenner isolerte urfolks eksistens

Peru anerkjenner isolerte urfolks eksistens i Napo-Tigre! I 18 år har urfolksorganisasjonen ORPIO, med støtte fra Regnskogfondet, kjempet for opprettelsen av et urfolksreservat i dette området. Nå er Peru forpliktet ved lov til å opprette reservatet som kan bli på hele 10 000 km2.

BEVIS: Bildet over er uredigert og tatt under en nylig flytur. Det er det første fotobeviset for at det bor urfolksgrupper i frivillig isolasjon i Napo Tigre, som er en av de fem foreslåtte urfolksreservatene i den peruanske Loreto-provisen. Foto: ORPIO

Lang og trøblete historie

Det ligger en lang og trøblete historie bak denne gode nyheten som ikke er uten bitter ettersmak. Regnskogfondet har siden 2004 kjempet for at isolerte urfolks eksistens skal anerkjennes og beskyttes i dette området (Napo-Tigre på grensen mot Ecuador).

I perioden 2006-2009 hadde Regnskogfondet en stor sak i Etikkrådet for Statens Pensjonsfond Utland (oljefondet) med krav om at fondet trakk seg ut av oljeselskapet Repsol som opererte i området. Etikkrådet fulgte vårt krav og tilrådet uttrekk, men regjeringen fulgte det ikke opp. Etterpå solgte Repsol seg ut og det franske oljeselskapet Perenco Perú Petroleum tok over oljeletingen.

STORT: Reservatet Peru nå er forpliktet til å opprette ligger på grensa til Equador og kan bli på hele 10 000 km2.

Nektet å anerkjenne

Peru nektet å anerkjenne at området var bebodd av flere ukontaktede urfolksgrupper, og Regnskogfondet klarte ikke å stoppe planene om oljeutvinning. I ti år har de fått drive storstilt oljeutvinning i Napo-Tigre og mest sannsynlig fordrevet sårbare urfolk på flukt med uante konsekvenser.

Men nå har altså myndighetene i Peru ombestemt seg og anerkjenner at bevisene Regnskogfondets partnere har fremlagt over nesten 20 år for at det lever isolerte urfolk der er sterke nok.

Oljesøl ved rørledninger i regnskog

OLJESØL: Oljeledninger i peruansk Amazonas forurenser regnskogen. Foto: Stefan Kistler

Dessverre har oljeselskapet Perenco nå anlagt et søksmål for å få annullert reservatprosessen. ORPIO (Organization of Indigenous Peoples of the East (Orpio) støtter opprettelsen av reservatet og fordømmer Perencos søksmål.

Regnskogfondet fortsetter å støtte våre partnere i arbeidet for å hente denne seieren helt i havn, sier Thomas Johansen, leder for Peru- og Colombia-programmet i Regnskogfondet.

Kontaktperson

Thomas Johansen

Seniorrådgiver, strategi og læring
(+47) 952 96 936
thomas@rainforest.no

Støtt regnskogen og urfolk