Amazonas brenner 2024

Høyeste antall branner på 20 år

Antall skogbranner i brasiliansk Amazonas i årets syv første måneder er det høyeste på 20 år. Til tross for at avskogingen i Brasil er nesten halvert, bidrar klimaendringer, tørke og en allerede svekket regnskog til flere skogbranner.

BRANN: Skogbrann i det sørlige Amazonas i juli 2024. Foto: Marizilda Cruppe / Greenpeace

Det er registrert 76 % flere branner i brasiliansk Amazonas i årets første syv måneder sammenlignet med 2023, ifølge Brasils nasjonale institutt for romforskning (INPE, som overvåker branner i Amazonasregionen.

24.923 branntilløp ble registrert i brasiliansk Amazonas fra januar til og med juli i år, det høyeste antallet for denne perioden siden 2005.

Det samme gjenspeiler seg i mange av nabolandene; Bolivia, Venezuela, Guyana og Surinam opplevde også et rekordhøyt antall branner i samme tidsperiode, ifølge INPE,

Dette til tross for at avskogingen i Brasil ble halvert i 2023 og har gått ned med 40 % hittil i år som følge av brasilianske myndigheters økte innsats.

Inntørket elvebunn i brasiliansk Amazonas.

TØRKE: Rio Negro elven ved byen São Gabriel da Cachoeira i brasiliansk Amazonas, 2023. Ekstremtørken fra i fjor har gjort regnskogen mer sårbar for branner. Foto: Ana Amélia Hamdan /ISA

Tørke og svekket regnskog årsak til brannøkningen

Regionen ble rammet av ekstrem tørke og hete i andre halvdel av 2023 og de første månedene av 2024. Forskere peker på værfenomenet El Niño og klimaendringene som viktige årsaker. Tørken og heten har svekket regnskogens motstandsdyktighet mot brann.

Årevis med avskoging og ødeleggelse av regnskogen i Amazonas har også endret deler av økosystemet fra et fuktig, intakt tropisk skoglandskap som normalt ikke ville brenne, til en delvis degradert skog med et mindre tett tredekke der branner er vanskelige å kontrollere. Slike degraderte områder er betydelig mindre motstandsdyktige mot branner enn en intakt regnskog.

Mann i brennende regnskog slukker flammer. Foto.

BRANNSLUKKING: Brannmannskaper fra urfolket Guajajara forsøker å slukke skogbranner på sine landområder. Urfolk spiller en viktig rolle i bevaring av regnskog og bekjempelse av branner. Bildet er fra 2017. Foto: Markus Mauthe / Greenpeace

Konsekvenser for natur, mennesker og matproduksjon

  • Brannene er dramatiske fordi skogen allerede har mistet mer enn det kan tåle for å opprettholde grunnleggende økosystemfunksjoner, slik som å produsere regn.

  • Når Amazonas mister kapasiteten til å produsere regn, vil områdene lenger sør, inkludert Pantanal, bli tørrere. Pantanal er verdens største tropiske våtmarksområde med høy biologisk tetthet og drar nytte av nedbør som delvis produseres av Amazonas.

  • Brannene, sammen med andre vær- og temperaturerelaterte hendelser, forstyrrer og ødelegger matsikkerheten til urfolk og lokalsamfunn i og rundt skogen. Dette gjør disse samfunnene mindre selvstendige og mer sårbare.

  • Amazonas' regnskog inneholder også flertallet av landjordas plante- og dyrearter. Mange blir offer for flammene og mister sine leveområder.

  • Brann og tap av regnskog bidrar til å forsterke klimaendringene ved å frigjøre de enorme mengdene med C02 som ligger lagret i skogen.
Tre kuer går i et brennende åker med regnskog i bakgrunnen. Foto.

KVEG: Kvegindustrien tenner på vegetasjonen på avskoget land for å klargjøre den for beite. Brannene kommer ofte ut av kontroll og sprer seg til den omkringliggende regnskogen. Foto: Araquem Alcantara

Bekymret for de neste månedene

Historisk sett har det vært mye avskoging og en økning i branner i Amazonas mellom juli og oktober, en periode som er kjent som "Amazonas-sommeren".

Klimaet blir tørrere og varmere, og kvegindustrien bruker anledningen til å tenne på vegetasjonen på avskoget land for å klargjøre den til beitemark. Disse brannene kommer ofte ut av kontroll og sprer seg videre inn i den omkringliggende regnskogen. Kriminelle aktører bruker ofte slike branner til å tilrane seg nye regnskogområder.

- Brasil går foran og viser at det med politisk vilje og økt innsats er mulig å få bukt med regnskogødeleggelse. Likevel ser vi med stor bekymring på at Amazonas blir tørrere og mer utsatt for skogbranner. For å løse klima- og naturkrisen trenger verden regnskogene, og vi trenger de i god stand. Urfolk og lokalsamfunn spiller en viktig rolle i bevaring av regnskogen og bekjempelse av brannene. De må få mer støtte, og innsatsen mot brann og avskoging må styrkes ytterligere.

Anders Haug Larsen, direktør for internasjonal påvirkning i Regnskogfondet.

Vil du være med og redde regnskogen?