Kampen om Virunga

Alphonse Muhindo har vært truet på livet helt siden han for fire år siden tok opp kampen mot oljeselskapene i nasjonalparken Virunga i DR Kongo. Men han gir ikke opp, og nå er verden for alvor i ferd med å få øynene opp for parken.

Gorilla som drikker fra elv

FÅ IGJEN: Virunga er et av få steder i verden der man fortsatt finner den utrydningstruede fjellgorillaen.

Nasjonalparken Virunga i det østlige DR Kongo har et unikt dyreliv og alt fra snødekte fjell og aktive vulkaner til frodig regnskog. Men den er også rik på olje og gass, og selv om parken står på UNESCOs verdensarvliste, har oljeindustrien lenge prøvd å få komme seg inn.

Alphonse Muhindo (bildet under) er en av dem som har kjempet for å holde oljeselskapene ute. Muhindo er leder i miljø- og skogbevaringsnettverket Réseau CREF, en av Regnskogfondets partnere i Den demokratiske republikken Kongo. Han har siden 2010 jobbet for å forhindre oljeboring i den vernede nasjonalparken.

Alphonse Muhindo med en powerpoint-presentasjon

– Vi tok opp kampen på vegne av lokalsamfunnene. De var redde for at oljeleting og -utvinning ville ødelegge livsgrunnlaget deres og svekke rettighetene deres, sier Muhindo.

En farlig jobb

Kampen skulle vise seg å bli farlig. Muhindo forteller at han mottok dødstrusler på SMS da nettverket begynte arbeidet i 2010, og da rebeller i militsen M23 angrep den nærliggende byen Goma måtte Muhindo evakuere.

– Jeg reiste ut av landet og måtte jobbe fra London i tre måneder. Men etter det reiste jeg tilbake og fortsatte. Vi ga ikke opp, sier han.

Sammen får vi fram meningene og bekymringene til fiskerne, bøndene og kvinnene i lokalsamfunnene

Han forteller at han alltid må nøye overveie hvor han drar og når, fordi den sikkerhetsmessige situasjonen i regionen Nord-Kivu fortsatt er ustabil.

Virungaparken er litt større enn Vest-Agder fylke og strekker seg mellom Virungafjellene i sør til Rwenzorifjellene i nord. Den ligger på vestbredden av Edvardsjøen, som er kjent for flodhester, men den er aller mest kjent for sine sjeldne og utrydningstruede fjellgorillaer, som det bare finnes 800-900 igjen av i verden. Parken ble etablert i 1925 og var da Afrikas aller første nasjonalpark.

I dag, i ei tid der stadig mer av Afrikas regnskog forsvinner, er Virunga livsviktig – både for verden og for lokalsamfunnene i området.

Muhindo trekker fram Edvardsjøen som et eksempel på dette:

– I denne sjøen kan man fiske 15 000 tonn fisk hvert år, noe som tilsvarer et inntektspotensial på 30 millioner amerikanske dollar til lokalsamfunnet. Dette økosystemet kan dessuten bli motoren for en bærekraftig utvikling i hele regionen Nord-Kivu, sier han.

Bygger sterke allianser

Å beskytte den verdifulle parken fra trusselen fra oljeleting og -boring krever hardt arbeid og omfattende nettverksbygging. Réseau CREF jobber tett med lokalbefolkningen og er deres talerør overfor myndighetene.

– Motstand mot oljeutvinning ble raskt en viktig kampsak for lokalsamfunnene vi jobber med, i så stor grad at lokalsamfunnene begynte å uttrykke seg på egen hånd. Gang på gang kunne lokale grupper også avsløre at oljeselskapene tok seg til rette uten å hente inn samtykke fra lokalsamfunnene. Vår jobb ble å bringe denne informasjonen ut i verden ved å bygge allianser på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. Slik gjør vi lokalsamfunnenes stemme kraftigere og mer synlig, sier Muhindo.

Réseau CREF jobber sammen med flere andre større organisasjoner og involverer lokale ledere og organisasjoner som jobber for bærekraftig forvaltning av miljøet i sitt arbeid.

– Sammen får vi fram meningene og bekymringene til fiskerne, bøndene og kvinnene i lokalsamfunnene, sier Muhindo.

Seiret over britisk oljeselskap

Virunga-parken har fått mye oppmerksomhet den siste tida på grunn av en ny dokumentarfilm på Netflix med navn «Virunga». Filmen følger en gruppe mennesker som gjør alt de kan for å beskytte de truede fjellgorillaene og den vernede parken de lever i mot snikskyttere, væpnet milits og andre ressursjegere og retter sterk kritikk mot det britiske oljeselskapet SOCO International.

Se traileren til "Virunga" her.

Selskapet har i flere år prøvd å få tilgang til å bore etter olje i Virunga, men på grunn av et stort press fra miljøvernorganisasjoner, som blant andre Réseau CREF, trakk selskapet seg tidligere i år ut og erklærte at de ikke skal gå inn i verdensarvområder flere ganger.

Men filmskaperne bak «Virunga» ønsker, ifølge The Guardian, å få økt oppmerksomhet om parken og dermed øke motstanden mot SOCO for å forsikre seg om at de forblir ute for godt.

Muhindo og Réseau CREF hviler heller ikke på laurbærene etter at SOCO forsvant:

– Vi jobber kontinuerlig med å vedlikeholde en god dialog mellom dem som forvalter parken og lokalsamfunnene, avslutter Muhindo.

Les mer om dokumentarfilmen "Virunga" her.

Les flere nyheter om Sentral-Afrika