Internasjonale matgiganter snur ryggen til indonesisk palmeoljeversting

PepsiCo og Nestlé slutter nå å kjøpe palmeolje fra selskapet IndoFood etter at Regnskogfondet og allierte organisasjoner har framlagt dokumentasjon på regnskogødeleggelse og menneskerettighetsbrudd.

Nestlé and PepsiCo har etter langvarig press fra miljøorganisasjoner sluttet å kjøpe palmeolje fra plantasjeselskapet IndoAgri, som tilhører Indofood. IndoAgri og andre selskaper tilknyttet Indofood og den indonesiske milliardæren Anthony Salim har blitt anklaget for utbredt regnskogsødeleggelse og omfattende brudd på plantasjearbeideres rettigheter. Regnskogfondet har dokumentert Indofoods rasering av regnskog og torvmyr, og samarbeider med amerikanske organisasjoner om å legge press på Indofoods kunder og investorer.

- Det er veldig bra at Nestlé og Pepsico endelig har sluttet å kjøpe regnskogsødeleggende palmeolje fra Indofood. Regnskogfondet og andre organisasjoner har levert omfattende dokumentasjon på selskapets rovdrift på regnskogen, og det er på høy tid at disse store internasjonale matprodusentene tar ansvar, sier Vemund Olsen i Regnskogfondet.

Palmeoljeindustrien er en notorisk ødelegger av regnskogen i Asia.

Oljefondet solgte seg ut

Etter Regnskogfondets rapport om Indofood i 2015 solgte Oljefondet seg ut av selskapet First Pacific, som eier Indofood. Som svar truet Indofood Regnskogfondet med injuriesøksmål.

- Indofood forsøkte å skremme oss til taushet, men de hadde ingen sak. Om de hadde ryddet opp i problemene vi avdekket den gang heller enn å ty til trusler, hadde de sluppet å miste millionkontrakter med noen av verdens største selskaper, sier Olsen.

Regnskogfondet har samarbeidet med de amerikanske organisasjonene Rainforest Action Network (RAN) og SumOfUs, som har drevet en kampanje i USA for å legge press på PepsiCo til å droppe Indofood. I april 2018 ga de tre organisasjonene ut en rapport som dokumenterte hvordan to plantasjeselskaper tilknyttet Indofoods eier, Anthony Salim, hadde ødelagt hundre kvadratkilometer med regnskog og torvmyr over fem år. Rapporten, som ble dekket av Dagbladet, viste hvordan Salim bruker ugjennomsiktige eierstrukturer, mellommenn og postboksselskaper til å skjule sitt ansvar for miljøødeleggelser og menneskerettighetsbrudd.

Tviholder på tvilsom avtale

I motsetning til Nestle som nå har avsluttet alt samarbeid med Salimgruppen som Indofood tilhører, tviholder Pepsico på en avtale med et av Indofoods underselskaper. Også Oljefondet og Nordea har investeringer i Salim-selskaper som handler med palmeolje.

- Inntil alle selskaper tilknyttet Salimgruppen kan bevise at de ikke ødelegger regnskog eller torvmyr, bør ikke ansvarlige bedrifter og investorer ha noe med dem å gjøre, sier Vemund Olsen. - Det er ikke nok at Pepsico slutter å kjøpe palmeolje fra Indofood når de fortsatt har et joint venture-samarbeid i Indonesia. Pepsico bør gjøre som Nestlé og avslutte alt samarbeid inntil Salimgruppen blir avskogingsfri, sier Olsen.